Mecnote : Troubleshoot Problem Auto Hibernate@Sleep

Cari Model Mac

Friday, 15 December 2017

Troubleshoot Problem Auto Hibernate@Sleep

Troubleshoot Problem Auto Hibernate@Sleep



Pernah tak anda mengalami scenario seperti ini, semasa anda sedang menggunakan laptop sambil buat kerja, assignment, surfing internet dan sebagainya dan secara tiba-tiba laptop tu auto sleep/hibernate. Padahal anda tengah kusyuk menaip kat word ni.
Sekiranya ini pernah terjadi pada anda. Jangan risau dan anda boleh cuba dahulu cara ini.

LANGKAH 1

Windows 7
·         Tekan windows start menu & klik pada control panel
·         Dibahagian control panel, klik pada view by category kepada small icons
·         Klik pada power options (ikon bateri)
·         Pilih choose when to turn off the display & tukarkan kepada never sekiranya anda tidak mahu laptop itu sleep & klik pada save changes.

Windows 8
1.    Drag cursor mouse anda kesebelah kanan skin anda untuk keluarkan paparan & klik setting & klik pada control panel.
·         Di bahagian control panel, klik pada view by category kepada small icons
·         Klik pada power options (ikon bateri)
·         Pilih choose when to turn off the display & tukarkan kepada never sekiranya anda tidak mahu laptop itu sleep & klik save changes

Windows 10
·         Tekan key pada keyboard logo windows + X atau anda boleh right klik pada startup menu.
·         Di bahagian control panel, klik pada view by category kepada small icons
·         Klik pada power options (ikon bateri)
·         Pilih choose when to turn off the display & tukarkan kepada never sekiranya anda tidak mahu laptop itu sleep & klik save changes

LANGKAH 2
Windows 7/8/10
·         Hold key windows + R untuk buka paparan Run (Pastikan anda Run as administrator)
·         Dalam paparan Run, taip cmd & tekan enter
·         Dalam CMD taip powercfg.exe/hibernate off & tekan enter
·         Taip exit & tekan enter
·         Taip powercfg.exe/hibernate off (untuk off hibernate)
·         Taip powercfg.exe/hibernate on (untuk on hibernate)

LANGKAH 3
Anda boleh cuba cara ini sekiranya masalah tidak selesai. Ada kemungkinan bateri laptop anda menjadi punca masalah tersebut.
1.    Cabut bateri laptop anda tik kira bateri tu external (luar) atau internal (dalam)
2.    On laptop dan cuba guna macam biasa.

LANGKAH 4
1.    Anda dah cuba cabut bateri latop pun masih sama? Cuba test restore windows anda pada tarikh sebelum jadi masalah auto sleep/hibernate.
2.    Boleh cuba format dahulu windows anda dengan install operating system yang baru.

Anda sudah cuba semua langkah di atas ni? Masalah masih tak dapat diselesaikan? Kemungkinan ada masalah pada bahagian hardware laptop anda.


Untuk mengatahui lebih lanjut silalah lawati website kami di Macnote Studio


Tak tahu dimana lokasi MACNOTE Gombak?


Anda boleh hubungi kami melalui:
                         


Anda amat dialu-alu datang terus ke MACNOTE di Gombak:


KAMI DI GOMBAK ( BERDEKATAN GIANT BT CAVES DAN MCD SERI GOMBAK)
- 10 MINIT DARI KEPONG DAN SELAYANG
- 15 MINIT DARI SETAPAK DAN SENTUL
- 25 MINIT DARI BANGSAR DAN AMPANG 
- 30 MINIT DARI PUCHONG DAMANSARA DAN CHERAS





Ez Bro





No comments:

Post a comment