Macbook Repair - Mecnote: MACAM MANA NAK TAU MACOS YANG SESUAI MENGIKUT TAHUN KELUARAN MAC TERSEBUT.

Cari Model Mac

Selasa, 28 November 2023

MACAM MANA NAK TAU MACOS YANG SESUAI MENGIKUT TAHUN KELUARAN MAC TERSEBUT.

Salah satu sebab kenpa macbook tiba-tiba slow dan performance down adalah kerana apabila anda upgrade MacOS yang tidak sesuai untuk mac anda. Sesetengah mac tidak sesuai dengan MacOS keluaran yang paling latest iaitu Sonoma. Nak upgarde MacOS tapi anda tak tahu yang mac anda sesuai atau tidak? Jangan risau saya akan bagitau macam mana nak kenal pasti latest MacOS yang mac anda support.


Pertama sekali anda perlu tahu tahun keluaran mac kepunyaan anda. Boleh check melalui 'About My Mac' dalam Overview.Kalau tak jumpa anda boleh cuba check menggunakan nombor siri/serial number. Pergi ke website yang boleh baca apple serial number dan masukkan serial number mac anda.


Pergi ke website https://eshop.macsales.com/guides/Mac_OS_X_Compatibility untuk check MacOS mana yang sesuai untuk mac anda. Sebagai contoh iMac 21.5 inch Late 2012.Jadi iMac ini boleh support MacOS Catalina kebawah sahaja. Kemungkinan untuk upgrade MacOS boleh tetapi prestasi mac anda akan berkurangan dan mungkin akan menyebabkan mac anda tidak dapat menampung lagi MacOS yang lebih tinggi menyebabkan mac anda akan mengalami system glitch atau masalah berkaitan system. 


Anda pengguna Macbook atau iMac yang tinggal di sekitar Alor Setar? Anda mempunyai masalah berkaitan Macbook atau iMac? Perlukan bantuan pakar? Anda boleh hubungi kami atau terus walk in ke kedai kami di Mecnote Alor setar. 

Cari Kami ? Mecnote Alor Setar..
    


Mecnote  (Alor Setar)
No 49a (Tingkat 1) Taman Johan Fasa 2,
Jalan Kuala, Taman Pelangi ,
06600 Kuala Kedah, Kedah
Operasi : 10 pagi - 7 malam ( Sabtu Tutup)

Tel : 04-744 4513
Whatsapp. : 011-5776 0031
Klik Sini - Whatsapp Kami (Mecnote Alor Setar)

Landmark. : Depan Sekolah Cina SJK (C) Pei Hwa , Atas Kedai Ubat Teik Jin 
Klik sini untuk 
Klik Sini - Location Waze ke Kedai Mecnote Alor Setar             


Tiada ulasan:

Catat Ulasan