Macbook Repair - Mecnote: Perbezaan antara CPU 32-bit dan 64-bit

Cari Model Mac

Isnin, 19 Februari 2018

Perbezaan antara CPU 32-bit dan 64-bit

Perbezaan besar antara pemproses 32-bit dan pemproses 64-bit adalah bilangan pengiraan sesaat yang dapat mereka lakukan, yang mempengaruhi kelajuan di mana mereka dapat menyelesaikan tugas. Pemproses 64-bit boleh datang dalam dua teras, teras teras, enam teras, dan lapan versi teras untuk pengkomputeran rumah. Pelbagai teras membenarkan peningkatan bilangan pengiraan sesaat yang dapat dilakukan, yang dapat meningkatkan daya pemprosesan dan membantu membuat komputer berjalan lebih cepat. Program perisian yang memerlukan banyak pengiraan untuk berfungsi dengan lancar dapat beroperasi lebih cepat dan lebih efisien pada pemproses multi-core 64-bit, untuk sebagian besar.

Image result for 32bit vs 64

Satu lagi perbezaan besar antara pemproses 32-bit dan pemproses 64-bit adalah jumlah maksimum memori (RAM) yang disokong. Komputer 32-bit menyokong memori maksimum 3-4GB, sedangkan komputer 64-bit boleh menyokong jumlah memori melebihi 4 GB. Ciri ini penting untuk program perisian yang digunakan dalam reka bentuk grafik, kejuruteraan, dan penyuntingan video kerana program ini perlu melakukan banyak pengiraan untuk menjadikan imej mereka.

Satu perkara yang harus diberi perhatian ialah program dan permainan grafik 3D tidak banyak memberi manfaat, jika sekali, dari beralih ke komputer 64-bit, kecuali program itu adalah program 64-bit. Pemproses 32-bit adalah mencukupi untuk sebarang program yang ditulis untuk pemproses 32-bit. Dalam kes permainan komputer, anda akan mendapat lebih banyak prestasi dengan menaik taraf kad video dan bukannya mendapatkan pemproses 64-bit.

Pada akhirnya, pemproses 64-bit menjadi lebih dan lebih biasa di komputer rumah. Kebanyakan pengeluar membina komputer dengan pemproses 64-bit kerana harga yang lebih murah dan kerana lebih ramai pengguna kini menggunakan sistem operasi dan program 64-bit. Peruncit bahagian komputer menawarkan pemproses 32-bit yang kurang dan kurang dan tidak lama lagi mungkin menawarkan apa-apa.


Semoga tips ini dapat membantu anda. 


Jangan lupa share ya.

Anda ada masalah dengan MacBook/Laptop/Iphone?

Slow

Rosak

Serangan Virus

Jangan risau!! 
Kami boleh bantu menyelesaikan masalah anda.. 

Tak tahu dimana lokasi 

MACNOTE STUDIO UIA Gombak?

Anda boleh hubungi kami melalui:

          ·   WhatsApp Abang M
          ·   Facebook Macnote studio
          ·   Careline 013 531 6110


Lot 1 As-Souq At-Tullab ,Mahallah Ali Ibn Talib, 
International Islamic University Malaysia, 
Universiti Islam Antarabangsa, 
53100 Jalan Gombak, 
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur


Google Maps : Macnote Mobile
E-mail  : macbookstation@gmail.com


Waktu Operasi : Isnin - Ahad (10 a.m. - 9 p.m.) Setiap HariAnda boleh datang terus ke MACNOTE di UIA Gombak:

1. KAMI DI GOMBAK ( DALAM UIA GOMBAK)

- 15 MINIT DARI KEPONG DAN SELAYANG

- 25 MINIT DARI BANGSAR DAN AMPANG 

- 30 MINIT DARI SETAPAK DAN SENTUL

-40 MINIT DARI PUCHONG DAMANSARA DAN CHERAS

Tiada ulasan:

Catat Ulasan