Macbook Repair - Mecnote

Cari Model Mac

Selasa, 6 Februari 2018

3 Tips untuk save Bateri  Laptop anda (strategi jangka pendek)

1. Aktifkan Penjimat Bateri Komputer Riba atau Mod Eko Anda

Direka dengan pelbagai keadaan ini, Kebanyakan Pengecas Bateri atau mod Eco akan melibatkan sejumlah perubahan automatik untuk memanjangkan hayat bateri yang boleh digunakan-banyak perubahan yang sama yang akan kami lakukan di sini. Profil yang disimpan ini akan menyesuaikan tetapan komputer riba anda dan mengubah komponen menjadi kuasa rendah untuk membantu anda menjimatkan baki bateri anda sedikit lagi.

Sebaik sahaja anda menghidupkan alat pencukur bateri automatik, masih terdapat banyak langkah yang perlu diambil untuk meningkatkan kecekapan yang lebih baik. Ini dilakukan dengan mematikan peranti yang tidak diperlukan, menyesuaikan tetapan untuk mengurangkan penggunaan kuasa, mematikan aplikasi dan proses yang tidak diingini, dan menyesuaikan aktiviti anda untuk menggunakan kuasa yang kurang.

9 Tips for Longer Laptop Battery Life (2016 Update)


2. Matikan Peranti yang Tidak Digunakan

Cara paling mudah untuk mengurangkan penggunaan kuasa adalah dengan hanya mematikan barangan. Setiap komponen dalam komputer riba anda memerlukan kuasa untuk berfungsi, tetapi itu tidak bermakna anda perlu kuasa semua komponen tersebut sepanjang masa. Mulakan dengan mematikan mana-mana peranti yang tidak diperlukan (seperti tetikus USB atau pemacu luaran) dan mematikan kuasa terbesar, seperti Wi-Fi dan radio Bluetooth, pemproses grafik, dan pemacu optik yang tidak digunakan.

AMARAN: Sebelum melumpuhkan sebarang komponen atau peranti, pastikan peranti tidak digunakan, dan ia tidak diperlukan untuk meneruskan operasi komputer riba. Sebagai contoh, anda tidak mahu mematikan cakera keras yang menempatkan sistem operasi, atau pemproses yang menjalankan keseluruhan komputer riba. Hanya lumpuhkan peranti yang anda selesaikan.

Untuk melumpuhkan peranti yang tidak digunakan pada sistem Windows, buka Panel Kawalan sistem anda dan cari Pengurus Peranti. Dalam Pengurus Peranti, komponen individu dikumpulkan mengikut kategori. Contohnya, Adaptor Rangkaian selalunya termasuk penyesuai LAN, yang menyediakan sambungan Ethernet, dan Wi-Fi, untuk rangkaian tanpa wayar.

Empat calon standard untuk kuasa penjimatan adalah kad grafik (didapati di bawah Adapter Paparan), pemacu optik (didapati di bawah Pemacu DVD / CD-ROM), dan penyesuai Ethernet dan Wi-Fi (di bawah Adapter Rangkaian). Cari peranti yang hendak ditutup dalam kategori yang berkaitan. Klik kanan pada nama peranti, dan pilih "Lumpuhkan" dari menu lungsur turun.

Semasa anda berada di Pengurus Peranti, anda juga boleh mematikan mana-mana pelabuhan yang tidak digunakan. Sama seperti kord sambungan kiri dipasang ke saluran keluar, suntikan yang tidak digunakan ini masih mempunyai kuasa melalui mereka, dan kehilangan beberapa dalam proses. Impak sebenar pada hayat bateri akan minimum, tetapi jika anda terdesak untuk satu atau dua minit lagi, ini akan membantu. Ambil pandangan pantas di pelabuhan anda, dan matikan apa-apa yang tidak digunakan, seperti port USB tanpa apa-apa yang berkaitan dengannya.

Walaupun anda boleh menyahdayakan port USB pada Mac menggunakan program terminal, ia adalah sesuatu yang akan digunakan oleh pentadbir IT untuk mengunci Mac untuk tujuan keselamatan. Kami tidak mengesyorkan melakukannya sebagai pengguna akhir kerana ia boleh membuat sistem anda bertindak. Walau bagaimanapun, anda boleh mematikan Bluetooth dan Wi-Fi dari bar Menu di bahagian atas skrin.
9 Tips for Longer Laptop Battery Life (2016 Update) - Screen Resolution


3. Laraskan Tetapan Anda

Walaupun anda masih perlu menggunakan paparan dan papan kekunci, anda boleh menyesuaikan tetapan untuk setiap satu untuk mengurangkan penggunaan kuasa. Satu yang sering terlepas palam kuasa adalah lampu belakang papan kekunci. Kecuali anda berada dalam kegelapan dan memerlukan lampu latar hanya untuk membuat setiap kunci, matikan lampu latar sepenuhnya. Anda biasanya boleh menetapkan hotkey untuk fungsi ini.

Parit kuasa seterusnya ialah skrin anda. Walaupun anda jelas perlu mengekalkan dan menjalankannya untuk menggunakan komputer riba, anda tidak semestinya memerlukannya berjalan pada kecerahan atau resolusi maksimum. Ramai komputer riba akan mempunyai kekunci panas untuk meningkatkan dan mengurangkan kecerahan skrin, tetapi jika tidak, ia boleh diselaraskan dalam panel kawalan. Mengurangkan paparan hingga 50 peratus apabila anda menjalankan kuasa bateri boleh menambah jumlah masa yang ketara.

Di samping itu, jika anda hanya menaip dokumen, anda tidak perlu semua terperinci yang ditawarkan oleh paparan 1080p atau lebih tinggi. Menelefon resolusi skrin ke resolusi 1,366-by-768 asas atau lebih rendah mengurangkan jumlah kuasa yang digunakan dalam pemprosesan grafik tanpa memberi kesan negatif terhadap keupayaan anda untuk bekerja, membiarkan laptop anda digantung sedikit lebih lama.

Akhirnya, matikan atau tolak bunyi. Sekiranya anda perlu mendengar, letakkan bunyi turun serendah yang anda boleh, dan pertimbangkan untuk bertukar dari pembesar suara komputer riba yang lebih besar kepada satu set earbuds kecil untuk mendapatkan paip audio tepat ke telinga anda. Sekiranya mungkin, hanya bisu komputer riba sama sekali. Dengan cara itu, penceramah tidak akan mendapat apa-apa kuasa, dan anda akan membeli sendiri masa yang lebih berharga.


Macbook / Laptop Rosak , Tanya Kami .. Dimana Kami? - ( Seri Kembangan Outlet )


 - 5 Minit Dari Kinrara
- 10 Minit Dari Cheras , Putrajaya
- 15 Minit Dari Puchong 
- 20 Minit Dari KL 
- 25 Minit Dari BangsarMacnote Studio Seri Kembangan

Lot G.45 , Bazaar Rakyat PKPS,

Jalan Putra Permai 5/4,
Bandar Putra Permai,
4330 Seri Kembangan, Selangor

Waze  : Bazaar Rakyat PKPS

Google Maps : Bazaar Rakyat PKPS
E-mail  : macbookstationsk@gmail.com

Phone  : 03-8938 2344 /0105267005
Tel : 0105267005

Landmark : Cari Hotel M Design ( Tengok Gambar Diatas)

Waktu Operasi : Isnin - Ahad (10 a.m. - 9 p.m.) Setiap Hari

Tiada ulasan:

Catat Ulasan