Macbook Repair - Mecnote: What is RAM?

Cari Model Mac

Sabtu, 27 Januari 2018

What is RAM?


Pernahkah Anda tertanya-tanya mana pilihan yang lebih baik untuk PC Anda - DDR3 vs DDR4? Kami mendapatkan semua informasi mengenai topik yang akan membantu kami membuat keputusan tentang keputusan mana yang akan dipilih.
Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai persamaan dan perbezaan antara RAM DDR3 dan DDR4 dan yang mana satu pilihan yang tepat untuk anda. Untuk memahami konsep ini lebih baik, di sini adalah latar belakang yang pendek dan pengenalan kepada RAMs dan DDR RAMs.
Teknologi komputer sentiasa berubah dan bertambah baik, dengan produk baru, peningkatan, dan varian teknologi lama diperkenalkan di pasaran setiap hari. Apabila anda berfikir untuk menaik taraf komputer anda, membina atau membeli-belah untuk komputer baru, adalah perkara penting untuk mengetahui tentang komponen dari segi nilai, teknologi, dan utiliti.
RAM atau (Random Access Memory) merupakan komponen penting dari CPU dan komputer dengan teknologi terkini mempunyai kelebihan berbanding selebihnya dari segi prestasi.


Image result for ddr4 vs ddr3

Apakah RAM?


RAM di komputer anda adalah penting kerana ia memegang data yang sering diakses oleh pemproses anda. Sambungan antara pemproses dan RAM dibina pada kelajuan; dan ia tidak mengatakan bahawa RAM anda lebih cepat, semakin responsif komputer anda dan memberikan prestasi unggul keseluruhan.

Storan RAM pada komputer anda lebih cepat dibaca dan ditulis, berbanding dengan jenis storan lain seperti cakera keras atau pemacu optikal.Data pada RAM anda hanya tinggal sehingga komputer berjalan; ia dikeluarkan sebaik sahaja komputer dimatikan. Apabila anda menghidupkan komputer anda semula, data akan dimuat sekali lagi pada RAM untuk akses pantas. RAM datang dalam mikrocip diskret yang memasuki slot pada motherboard komputer.

Evolusi DDR RAMs

DDR RAM atau kadar data double RAM dibangunkan pada tahun 2000 dan merevolusikan penggunaan teknologi ini di komputer. Dengan DDR RAM, data dipindahkan dua kali dalam kitaran jam tunggal - pada permulaan dan pada akhirnya - menjadikannya lebih cepat daripada pendahulunya.


Kemajuan selanjutnya dalam teknologi menyaksikan tiga lelaran DDR RAM, melalui DDR2, DDR3, dan DDR4 terkini. Dengan setiap versi baru, terdapat peningkatan yang ketara dalam kelajuan data kelajuan dan pengurangan penggunaan kuasa.

Semasa membina komputer anda, jangan lupa bahawa tidak semua RAM serasi dengan setiap pemproses, walaupun ia sesuai dengan motherboard. Pastikan komponen anda serasi sebelum memulakan binaan anda. Pada masa ini, DDR3 adalah RAM yang paling banyak digunakan dengan memori DDR4 yang semakin popular.Semoga tips ini dapat membantu anda. 


Jangan lupa share ya.

=======================================================================================================================


Anda ada masalah dengan MacBook/Laptop/Iphone?

Slow

Rosak

Serangan Virus

Jangan risau!! 
Kami boleh bantu menyelesaikan masalah anda.. 

Tak tahu dimana lokasi 

MACNOTE STUDIO UIA Gombak?

Anda boleh hubungi kami melalui:

          ·   WhatsApp Abang M
          ·   Facebook Macnote studio
          ·   Careline 013 531 6110


Lot 1 As-Souq At-Tullab ,Mahallah Ali Ibn Talib, 
International Islamic University Malaysia, 
Universiti Islam Antarabangsa, 
53100 Jalan Gombak, 
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur


Google Maps : Macnote Mobile
E-mail  : macbookstation@gmail.com


Waktu Operasi : Isnin - Ahad (10 a.m. - 9 p.m.) Setiap HariAnda boleh datang terus ke MACNOTE di UIA Gombak:

1. KAMI DI GOMBAK ( DALAM UIA GOMBAK)


- 15 MINIT DARI KEPONG DAN SELAYANG


- 25 MINIT DARI BANGSAR DAN AMPANG 


- 30 MINIT DARI SETAPAK DAN SENTUL


-40 MINIT DARI PUCHONG DAMANSARA DAN CHERAS

Tiada ulasan:

Catat Ulasan