Macbook Repair - Mecnote: DDR3 vs DDR4: What are the differences?

Cari Model Mac

Sabtu, 27 Januari 2018

DDR3 vs DDR4: What are the differences?

Apabila DDR3 mula diperkenalkan pada tahun 2007, ia jauh lebih baik daripada DDR2 dari segi kelajuan, dan voltan. Bagaimanapun, dengan perbezaan DDR4 tidak begitu jelas.

ddr4 RAM2

Dalam artikel ini, kita akan mengkaji perbezaan asas antara DDR3 dan DDR4 RAM 

ddr3 RAM1

1. Perbezaan Fizikal
Kedua-dua RAM berbeza dengan cara mereka dibina dan susun atur pin pada modul berbeza di kedua-dua RAM. RAM DDR3 menggunakan penyambung 240-pin manakala RAM DDR4 mempunyai penyambung 288-pin. Penyambung adalah berbeza untuk memastikan jenis RAM yang betul dipasang dengan pemproses kanan.

Kedua-dua DDR3 dan DDR4 RAM mempunyai modul yang sama panjang dan terdapat pengurangan pin untuk jarak pin dari 1.00mm hingga 0.85mm pada RAM DDR4, sekali gus mengurangkan hubungan per-pin keseluruhan dalam RAM.

Susunan pin sedikit berbeza pada RAM DDR4 - pin di batang tengah lebih jauh daripada pin, pada akhirnya, memberikan penampilan melengkung. Modul RAM DDR4 hanya sedikit lebih tinggi daripada DDR3 - 31.25mm lebih 30.35mm - dan PCB sedikit tebal dalam DDR4 - 1.2mm dari 1.0mm.

Modul DDR4 yang lebih tinggi menjadikan penghalaan lebih mudah dan ketebalan tambahan membolehkan lebih banyak lapisan isyarat. Juga berbeza ialah kedudukan takik pada dua modul memori.

-

2. Kelajuan
Kelajuan jam RAM adalah penting kerana ia mewakili kelajuan operasi baca-tulis RAM. Kelajuan jam RAM DDR4 jauh lebih tinggi daripada RAM DDR3.

Kelajuan jam RAM DDR3 antara 800 MHz hingga 2133 MHz melalui pengeluar RAM kini telah memindahkan kelajuan jam paling rendah ke 1333 MHz untuk DDR3. Sebaliknya, DDR4 mengesankan dengan kelajuan jam bermula dari 2133 MHz dan pergi ke 4266 MHz.

Secara teori, DDR4 tidak mempunyai nilai maksimum dan pengaturcara dapat terus menolak kelajuan jam ke had yang lebih tinggi. Kelajuan jam DDR4 RAM yang lebih tinggi diterjemahkan kepada peningkatan keseluruhan jalur lebar dan kelebihan yang berbeza berbanding RAM DDR3.

-

3. Voltan
Penggunaan kuasa adalah satu lagi aspek penting dari RAM dan kebanyakan pengeluar RAM cuba meminimumkan penggunaan kuasa RAM untuk prestasi optimum.

Kebanyakan RAM DDR3 dijalankan pada 1.5V secara asli dan modul kuasa rendahnya DDR3L berjalan pada 1.35V.

Walau bagaimanapun, RAM DDR4 adalah lebih cekap kuasa dan berjalan pada 1.2V secara asli dan serendah 1.05V dalam modul kuasa rendahnya.

Ia mungkin tidak kelihatan seperti banyak, tetapi ia diterjemahkan kepada penjimatan kuasa yang ketara dalam jangka panjang untuk tetapan ladang pelayan. Pengurangan penggunaan kuasa juga bermakna peningkatan sandaran bateri dalam komputer riba dan ultrabook, yang pasti ditambah besar.

RAM DDR4 mempunyai pelbagai peningkatan penjimatan kuasa yang dibina. Ia mempunyai mod ke bawah kuasa yang mengurangkan penggunaan kuasa apabila sistem berada dalam mod siap sedia. Kekurangan kuasa dan voltan operasi yang lebih rendah dalam RAM DDR4 bermaksud RAM menarik kurang kuasa dan berjalan lebih sejuk daripada RAM DDR3.

Semua ini penting kerana ia bermakna RAM DDR4 boleh mencapai kadar pemindahan yang lebih tinggi pada voltan yang lebih rendah berbanding dengan RAM DDR3, yang diterjemahkan kepada kestabilan sistem yang lebih baik dari semasa ke semasa. Jika komputer anda lebih cekap, stabil dan berjalan lebih sejuk, ia akan mengurangkan ketegangan pada pemproses anda, menjadikannya lebih cekap dan tidak menyebutkan, membawa peluang menggoreng RAM anda semasa ujian overclocking.

-

4. Latency
Kelajuan jam dan jalur lebar DDR4 yang meningkat dapat menyebabkan peningkatan latency juga. CL atau Column Access Strobe latency ditakrifkan sebagai bilangan kitaran jam yang diambil oleh RAM untuk menghantar data tertentu ke CPU.

Apabila anda sedang membina komputer anda, cari RAM dengan latensi yang lebih rendah kerana kelajuan jam super cepat tidak dapat membuat latensi tinggi. Apabila anda membandingkan latensi DDR3 dan DDR4, yang pertama mempunyai kelebihan latency sedikit lebih rendah.

-

5. Muat semula Algoritma
RAM dinamik seperti DDR3 dan DDR4 menyegarkan kandungannya pada jarak yang kerap. RAM DDR3 menggunakan penyegar semula automatik (AR) dan Self-refresh (SR) untuk operasi ini; secara amnya Refresh secara automatik apabila sistem tidak berfungsi dan Auto Refresh untuk ketika sistem sedang beroperasi.

DDR4 berbeza daripada DDR3 dalam cara kerja mekanisme penyegaran; Ia mempunyai auto-refresh sendiri kuasa rendah, yang menggunakan algoritma penyesuaian berdasarkan suhu komputer untuk menyegarkan kandungannya.

Setiap array mempunyai mod yang menyegarkan dan tatasusunan ini akan disesuaikan secara bebas mengikut mod yang menyegarkan. Ini adalah susunan yang lebih stabil dan kaedah ini menyegarkan masa depan-bukti RAM DDR4 dari segi kestabilan dan penggunaan kuasa.

-

6. Ketumpatan Modul
Ketumpatan modul mempunyai kesan ke atas prestasi keseluruhan RAM kerana cip dengan ketumpatan modular yang lebih banyak boleh menempatkan lebih banyak RAM per cip.

Cip DDR4 dihasilkan untuk menampung kepadatan sehingga 2GB setiap cip, yang dua kali lebih tinggi daripada yang di DDR3. Dengan kata lain, anda boleh mendapatkan 16GB DDR4 RAM dalam satu format kayu tunggal, dan sehingga 64GB untuk ingatan kelas pelayan.

DDR4 jelas teknologi untuk masa depan; ia menyokong susunan 3D mati yang mana anda boleh meningkatkan kepadatan modul dengan menyusun sehingga 8 mati. DDR4 membolehkan DIMMs (Modul Memori Dwi Tertutup Dual) sehingga 64GB, yang merupakan penambahbaikan yang hebat ke atas 16GB setiap DIMM pada RAM DDR3.

-

7. Keserasian
Apabila anda membina komputer anda atau membeli komponen untuk menaik taraf sistem yang sedia ada, adalah penting untuk diingat bahawa tiada RAM yang serasi dengan satu sama lain.

Sekiranya anda mempunyai motherboard yang serasi dengan DDR3, anda perlu menukar motherboard jika anda ingin menaik taraf ke RAM DDR4.

Dalam kes lain, anda perlu menyemak keserasian pemproses anda ke RAM juga. Sesetengah pemproses seperti Intel Skylake hanya menyokong RAM DDR4, jadi menjadikannya titik untuk memeriksa pemproses dan papan induk untuk keserasian sebelum menukar RAM.

Dalam erti kata yang luas, papan induk yang dibina antara 2007 dan 2014 mungkin menyokong DDR3 dan yang dibina kemudiannya lebih cenderung padan dengan DDR4, walaupun tidak benar.

Seperti yang dinyatakan dalam perbezaan fizikal di atas; kerana perbezaan fizikal antara kedua-dua RAM, DDR4 tidak serasi dengan DDR3.

-

8. Harga
Apabila DDR4 RAM dilancarkan pada tahun 2014, terdapat perbezaan harga yang ketara antara kedua-duanya. Walau bagaimanapun, dengan versi baru RAM yang mendapat populariti pada tahun-tahun yang campur tangan, perbezaan harga sedang ditutup.

Sebagai contoh, Corsair Vengeance 16GB DDR3 2400MHz RAM berharga $ 130, manakala RAM DDR4 konfigurasi yang sama - Corsair Vengeance LPX 16 GB 3000MHz DDR4 RAM berharga $ 152, perbezaan sekitar $ 30.

Di samping itu, jika anda ingin menaik taraf komputer sedia ada, anda perlu mengambil faktor perbelanjaan tambahan untuk menaik taraf papan induk dan / atau pemproses.

DDR4 vs DDR3 - Mana yang patut saya pilih?
Terdapat banyak sebab untuk memilih DDR4 berbanding RAM DDR3. Dalam perbandingan kami, kami telah menggariskan perbezaan utama antara dua RAM untuk membantu anda memilih antara mereka.

Dalam pertempuran RAM, manakala DDR4 mempunyai kelebihan dari segi kepadatan modul, penggunaan voltan, dan kelajuan jam, DDR3 masih mengeluarkan versi baru dari segi latensi dan harga. Mengingati faktor-faktor ini, memilih RAM terbaik juga bergantung kepada keperluan dan keperluan peribadi anda sendiri.

Mata-Mata Lain untuk Pertimbangkan antara DDR3 dan DDR4
DDR3 vs DDR4 Gaming: Jika anda ingin membina atau menaik taraf komputer untuk permainan, anda memerlukan sistem yang pantas dan mempunyai ketinggalan minimum. RAM seperti DDR4 pasti akan meningkatkan pengalaman permainan anda, kerana ketumpatan cip dan kelajuan jam meningkat. Walau bagaimanapun, dengan latensi DDR3 yang lebih baik, tidak ada banyak pilihan antara kedua-duanya.

Prestasi DDR3 vs DDR4: Prestasi keseluruhan sistem lebih baik dengan RAM DDR4 kerana voltan dan kestabilan yang lebih rendah. Ia meningkatkan kepadatan modul dan algoritma penyegaran menjadikan sistem anda cekap dan pantas.

Masa depan DDR3 vs DDR4 RAM: Algoritma penyegaran, ketumpatan cip yang meningkat dengan penyekatan 3D dan peningkatan kelajuan jam jelas menunjukkan bahawa teknologi DDR4 berada di sini untuk kekal. Jika anda ingin membina sebuah komputer masa depan yang sedia ada dengan teknologi dan komponen terkini, DDR4 adalah cara untuk pergi.

Mengakhiri
Walaupun RAM DDR4 lebih baik daripada RAM DDR3 dalam kebanyakan cara, peningkatan ini tidak cukup signifikan untuk menjamin perbezaan harga atau keperluan untuk menaik taraf serta merta.

Tidak dinafikan bahawa DDR4 adalah masa depan, tetapi DDR3 adalah RAM yang cekap untuk masa kini dan jika anda gembira dengan prestasi komputer anda, tidak ada keperluan mendesak untuk ditingkatkan ke DDR4 dengan segera.

Jika bagaimanapun, anda mendapat PC baru yang memerlukan banyak kuasa pemprosesan untuk penyuntingan grafik atau permainan - DDR4 akan menjadi pemenang yang jelas.


Semoga tips ini dapat membantu anda. 

Jangan lupa share ya.

=======================================================================================================================


Anda ada masalah dengan MacBook/Laptop/Iphone?

Slow

Rosak

Serangan Virus

Jangan risau!! 
Kami boleh bantu menyelesaikan masalah anda.. 

Tak tahu dimana lokasi 

MACNOTE STUDIO UIA Gombak?

Anda boleh hubungi kami melalui:

          ·   WhatsApp Abang M
          ·   Facebook Macnote studio
          ·   Careline 013 531 6110


Lot 1 As-Souq At-Tullab ,Mahallah Ali Ibn Talib, 
International Islamic University Malaysia, 
Universiti Islam Antarabangsa, 
53100 Jalan Gombak, 
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur


Google Maps : Macnote Mobile
E-mail  : macbookstation@gmail.com


Waktu Operasi : Isnin - Ahad (10 a.m. - 9 p.m.) Setiap Hari



Anda boleh datang terus ke MACNOTE di UIA Gombak:

1. KAMI DI GOMBAK ( DALAM UIA GOMBAK)

- 15 MINIT DARI KEPONG DAN SELAYANG

- 25 MINIT DARI BANGSAR DAN AMPANG 

- 30 MINIT DARI SETAPAK DAN SENTUL

-40 MINIT DARI PUCHONG DAMANSARA DAN CHERAS



Tiada ulasan:

Catat Ulasan