Macbook Repair - Mecnote: mSATA SSD

Cari Model Mac

Khamis, 25 Januari 2018

mSATA SSD

Teknologi penyimpanan semakin mengecil dalam bentuk, tetapi kapasiti yang dibentangkan sebenarnya berkembang dari semasa ke semasa. Sebagai contoh, transformasi teknologi Hard Disk Drive (HDD) dengan Solid State Drive (SSD). Lihat pada saiz yang disediakan, SSD kelihatan lebih kecil berbanding HDD, walaupun mempunyai kapasiti terhad pada permulaannya. Tetapi untuk kelajuan, lebih baik dan dapat memindahan data dua kali ganda bila dibandingkan dengan hard disk tradisional. Dan sekarang, SSD mula berubah lagi dengan saiz yang lebih kecil, dengan kehadiran M.2 Solid State Drive.

Saiz nya 2.5 "SSD masih bagus untuk anda, maka kehadiran M.2 SSD mungkin memberi anda penyelesaian ideal. M.2 SSD pada asalnya dicipta untuk komputer riba ultraportable yang terkenal dengan bentuk tipis mereka. Hari ini bagaimanapun, ia boleh dibentangkan dalam slot M.2 pada motherboard terbaru dengan pelbagai variasi.

Image result for mSATA SSD

M.2 SSD permulaan

Sebenarnya, faktor bentuk baru sebelum kehadiran M.2 adalah mini-SATA atau mSATA. Nampaknya diambil dari shell SSD, dengan hanya papan litar segi empat tepat yang kosong. Pemacu mSATA masuk ke dalam slot khas pada motherboard laptop atau papan PC. Seperti namanya, slot ini adalah saluran ke dalam bas Serial ATA dalam sistem. Antara muka di hujung cakera ialah penyambung tepi pada PCB, tetapi bertentangan dengan kabel SATA biasa. Pemacu mSATA juga menarik semua kuasa yang diperlukan melalui slotnya.

Dengan bergantung pada kuasa SATA, pemacu mSATA mendapatkan semua kelebihan, tetapi mempunyai batasan, termasuk had kelajuan yang hanya mencapai SATA 3.0, Serial ATA versi terkini. Walaupun itu tidak terlalu buruk, ramai berpendapat bahawa MSATA sangat terhad kerana ia hanya mempunyai penyambung mini-PCI yang mungkin lebih berkesan untuk sesuatu yang lain.

Walaupun masih ada, pemacu mSATA kelihatan kurang ketara oleh pengguna, terutamanya kerana beberapa model komputer riba canggih kini mengadaptasi faktor bentuk baru, dan permintaan sisa yang memerlukan lebih banyak kapasiti. Dan mSATA hanya melihat penggunaan sistem desktop terhad. Oleh itu, pengeluar kini sedang mencuba sesuatu yang baru, dan ini seolah-olah menjadi penyelesaian yang baik apabila dibandingkan dengan mSATA, M.2 Drive. Peranti ini boleh menjadi lebih kecil, dan berpotensi lebih luas, dan yang paling penting, ia tidak perlu bergantung pada SATA.


Semoga tips ini dapat membantu anda. 

Jangan lupa share ya.

Anda ada masalah dengan MacBook/Laptop/Iphone?

Slow

Rosak

Serangan Virus

Jangan risau!! 
Kami boleh bantu menyelesaikan masalah anda.. 

Tak tahu dimana lokasi 

MACNOTE STUDIO UIA Gombak?

Anda boleh hubungi kami melalui:

          ·   WhatsApp Abang M
          ·   Facebook Macnote studio
          ·   Careline 013 531 6110


Lot 1 As-Souq At-Tullab ,Mahallah Ali Ibn Talib, 
International Islamic University Malaysia, 
Universiti Islam Antarabangsa, 
53100 Jalan Gombak, 
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur


Google Maps : Macnote Mobile
E-mail  : macbookstation@gmail.com


Waktu Operasi : Isnin - Ahad (10 a.m. - 9 p.m.) Setiap HariAnda boleh datang terus ke MACNOTE di UIA Gombak:

1. KAMI DI GOMBAK ( DALAM UIA GOMBAK)

- 15 MINIT DARI KEPONG DAN SELAYANG

- 25 MINIT DARI BANGSAR DAN AMPANG 

- 30 MINIT DARI SETAPAK DAN SENTUL

-40 MINIT DARI PUCHONG DAMANSARA DAN CHERASTiada ulasan:

Catat Ulasan