Mecnote : PERNAH TAK ALAMI PERKARA INI ?

Cari Model Mac

Sunday, 17 December 2017

PERNAH TAK ALAMI PERKARA INI ?

Dah on laptop tetiba mati balik. cuba lagi sekali on,dah on tapi screen blank je atau keluar cursor jee.
Kalau kena ni mesti sakit hati kan ?
cuba 6 cara ni dulu…

[1] Buat hard reboot.
Okay, cara nak buat hard reboot ni adalah dengan korang cabut bateri,cabut adapter dan tekan butang power selama 20 saat. kemudian cuba boots windows seperti biasa. Tujuan buat benda ni adalah, untuk buang cas-cas lebihan dari laptop korang.

[2] Ubah sumber kuasa
Cuba boot laptop anda tanpa menggunakan bateri,cas direct menggunakan charger sahaja.

[3] Godek-godek RAM
Jika cara di atas tidak berkesan, cuba cabut ram, cuci sikit ram tu dan pasang balik. Pastikan ram dimasukkan kedalam slot nya secara betul.
P/S: kalau tak pandai buat, hantar je laptop ke kedai repair laptop, specialist akan tolong anda buatkan. 

[4] Sambungkan ke external display
Korang dengar laptop dah on, tetapi tiada grafik dipaparkan -skrin blank je. Anda cuba sambungkan laptop anda ke external monitor / tv (guna wayar vga). Jika di external monitor/tv keluar paparan, itu menandakan skrin laptop anda telah rosak.

[5] Tukar charger lain
Cuba tukar charger laptop anda , tak sama brand laptop pon takpe. Yang penting pin sama dan voltage serta ampere sama dengan laptop anda.
Pinjam lah kawan-kawan punya charger, kalau lepas tukar charger laptop okay. haa charger la tu puncanya. Tapi takkan selamanya nak pinjam charger kawan kan ?

[6] services dan repair
Jika semua cara tidak berkesan, berkemungkinan besar masalah tersebut datang dari motherboard anda sendiri. Admin cadangkan untuk korang hantar ke kedai laptop berdekatan untuk mereka diagnos kerosakan sebenar.

Semoga tips ini dapat membantu anda. Jangan lupa share ya.


Anda ada masalah dengan MacBook/Laptop/Iphone?
  • Slow
  • Rosak
  • Serangan Virus

Jangan risau!! Kami boleh bantu menyelesaikan masalah anda.. 

Tak tahu dimana lokasi MACNOTE STUDIO UIA Gombak?

Anda boleh hubungi kami melalui:
          ·         WhatsApp Abang M
          ·         Facebook Macnote studio
          ·         Hotline 03-4010 3014

                    

                         

Anda boleh datang terus ke MACNOTE di UIA Gombak:

1. KAMI DI GOMBAK ( DALAM UIA GOMBAK)

- 15 MINIT DARI KEPONG DAN SELAYANG
- 25 MINIT DARI BANGSAR DAN AMPANG 
- 30 MINIT DARI SETAPAK DAN SENTUL
-40 MINIT DARI PUCHONG DAMANSARA DAN CHERAS


No comments:

Post a comment