Macbook Repair - Mecnote: CMOS Bateri Bermasalah Dan Apa Yang Berlaku Pada Laptop & Desktop Anda

Cari Model Mac

Sabtu, 16 Disember 2017

CMOS Bateri Bermasalah Dan Apa Yang Berlaku Pada Laptop & Desktop Anda

CMOS Bateri Bermasalah Dan Apa Yang Berlaku Pada Laptop & Desktop Anda


APA ITU CMOS BATERI
CMOS atau nama lain Complementary Metal-Oxide Semiconductor. CMOS bateri biasanya di pasang pada motherboard, bertujuan untuk menyimpan maklumat. Contoh maklumat yang disimpan adalah tarikh dan masa dan juga setting pada sistem hardware komputer atau laptop anda.

APA YANG AKAN TERJADI KALAU CMOS BATERI TIDAK BERFUNGSI
·         Masalah yang biasa akan timbul adalah Tarikh dan masa pada komputer atau laptop anda tidak sama dengan waktu sebenar.
Tidak kira berapa kali anda set balik masa dan tarik ia akan tetap bertukar kepada tarikh dimana ia           di manufacture selepas dimatikan walaupun anda set dekat BIOS.

·         Akan ada masalah yang muncul masa anda ingin surfing internet. Error message “ Your clock is behind” NET::ERR_CERT_DATE_INVALID. Jadi setiap kali anda mahu surfing internet perlu set tarikh dan masa yang sebenar. (lecehkan kalau setiap kali nak kena betulkan tarikh dan masa setiap kali)

·         Masa anda nak boots windows biasanya akan keluar tatapan message seperti “CMOS CHECK SUM ERROR “/ CMOS ERROR READ. Kalau keluar message macam tu maknanya CMOS bateri laptop bermasalah.

Pada pendapat saya agak menyusahkan juga kalau setiap masa nak surfing internet je kena tukar tarikh dan masa sebenar. Awal-awal mungkin boleh tahan tapi lama-lama mesti rasa bosan dan menyusahkan.Untuk mengatahui lebih lanjut silalah lawati website kami di Macnote Studio


Tak tahu dimana lokasi MACNOTE Gombak?


Anda boleh hubungi kami melalui:
                         


Anda amat dialu-alu datang terus ke MACNOTE di Gombak:


KAMI DI GOMBAK ( BERDEKATAN GIANT BT CAVES DAN MCD SERI GOMBAK)
- 10 MINIT DARI KEPONG DAN SELAYANG
- 15 MINIT DARI SETAPAK DAN SENTUL
- 25 MINIT DARI BANGSAR DAN AMPANG 
- 30 MINIT DARI PUCHONG DAMANSARA DAN CHERAS

Ez Bro
Tiada ulasan:

Catat Ulasan