Macbook Repair - Mecnote: 5 Tips Terbaik Sebelum Beli Keyboard Mechanical

Cari Model Mac

Ahad, 3 Disember 2017

5 Tips Terbaik Sebelum Beli Keyboard Mechanical

Image result for keyboard
1. JENIS SWITCH
Untuk semua mechanical keyboard yang ada diluar sana, terdapat beberapa jenis switch yang mempunyai ciri-ciri yang tersendiri. Jika anda tidak tahu apa itu switch, ia adalah teknologi semasa anda menekan butang pada keyboard anda.  Terdapat banyak jenis switch seperti biru, merah, coklat dan switch hitam.
Sebelum anda beli keyboard tersebut, pastikan anda periksa label atau tanya pada jurujual apa jenis switch pada keyboard tersebut. Ini kerana berlainan orang lain cita rasa. Sebagai contoh, untuk mereka yang gemar menaip, pilihan terbaik adalah switch bewarna biru.
2. TUJUAN MENGUNAKAN KEYBOARD TERSEBUT
Sebelum anda beli keyboard tersebut, apa yang anda perlu lakukan adalah, mengenal pasti dahulu apa tujuan anda untuk membeli keyboard mechanical tersebut.
Seorang gamers memerlukan keyboard dimana anda perlu menekan butang kekunci sepenuhnya dan jarak yang luas (bertujuan untuk mengelakkan dari tersalah menekan butang) dan keyboard mechanical adalah sangat sesuai untuk anda.
Bagi seorang penulis pula, memerlukan keyboard yang agak rapat untuk menekan butang kekunci (mudah untuk penulis menaip dengan lebih pantas dan lancar sekiranya butang kekunci rapat dan berbanding keyboard khas untuk gaming).
 3. PASTIKAN APA YANG ANDA BAYAR BERBALOI
 Yang ini adalah suatu yang anda perlu menyelidik atau berekperimen, sebaik-baiknya kedua-duanya.
Adakah ia berbaloi untuk terus menggunakan keyboard mechanical dengan high-end-switch, atau model yang lebih murah dan untuk keperluan anda? Perlukah keyboard tersebut mempunyai backlit (lampu pada keyboard)? Keyboard number pad? Berapa lama keyboard ini mampu bertahan?
Ini adalah soalan yang biasa bermain di fikiran anda sebelum anda menghabiskan duit untuk keyboard yang baru.

Image result for keyboard
4. SAIZ KEYBOARD
 Saiz keyboard juga penting. Ia mungkin kelihatan tidak berguna untuk membeli keyboard berdasarkan saiz tetapi sebenarnya ia adalah penting (bagi saya sekurang-kurangnya).
Keyboard besar dan luas akan memerlukan banyak ruang di atas meja anda. Jika anda mempunyai meja yang kecil, anda mungkin tidak mahu untuk membeli keyboard yang besar.
Keyboard mechanical bersaiz mini juga boleh didapati walaupun ia mungkin tidak menawarkan ciri-ciri tambahan seperti keyboard yang bersaiz besar.
Bagi pendapat saya jika anda mempunyai meja yang besar dan suka display keyboard anda baik untuk anda membeli keyboard yang bersaiz besar dengan fungsi tambahan seperti number pads, media button, atau yang mempunyai tempat merehatkan pergelangan tangan anda.

Image result for keyboard
5. BACKLIGHT (LAMPU PADA KEYBOARD)
Ini adalah salah satu ciri-ciri yang perlu ada dalam setiap papan kekunci mekanikal, iaitu cahaya latar. Sesetengah orang suka untuk bermain dalam gelap, jadi keperluan beberapa cahaya supaya mereka boleh melihat butang pada keyboard mereka.
Sebelum membeli mana-mana keyboard mechanical pastikan ia mempunyai lampu jika anda biasa melakukan kerja dalam keadaan yang gelap. Periksa sama ada ia boleh dikonfigurasi atau tidak.
Ini kerana sesetengah keyboard tidak memerlukan apa-apa perisian untuk konfigurasi backlight. Anda hanya perlu menekan butang tertentu pada keyboard untuk menukar setting.
Keyboard mechanical yang mahal mempunyai perisian mereka tersendiri untuk mengkonfigurasi cahaya, tukar warna cahaya dan lain-lain lagi bergantung pada keyboard tersebut.

sumber : frlaptopservice

Semoga tips ini dapat membantu anda. Jangan lupa share ya.


Anda ada masalah dengan MacBook/Laptop/Iphone?
  • Slow
  • Rosak
  • Serangan Virus

Jangan risau!! Kami boleh bantu menyelesaikan masalah anda.. 

Tak tahu dimana lokasi MACNOTE STUDIO UIA Gombak?

Anda boleh hubungi kami melalui:
          ·         WhatsApp Abang M
          ·         Facebook Macnote studio
          ·         Hotline 03-4010 3014

                    

                         

Anda boleh datang terus ke MACNOTE di UIA Gombak:

1. KAMI DI GOMBAK ( DALAM UIA GOMBAK)

- 15 MINIT DARI KEPONG DAN SELAYANG
- 25 MINIT DARI BANGSAR DAN AMPANG 
- 30 MINIT DARI SETAPAK DAN SENTUL
-40 MINIT DARI PUCHONG DAMANSARA DAN CHERAS

Tiada ulasan:

Catat Ulasan