Macbook Repair - Mecnote: APA PERLU BUAT BILA MACBOOK CEPAT PANAS? (OVERHEAT)

Cari Model Mac

Ahad, 10 Disember 2023

APA PERLU BUAT BILA MACBOOK CEPAT PANAS? (OVERHEAT)

Pernah tak bila on macbook sekejap pun dah panas, suhu macbook jadi 80°C ke atas. 

Sebab-sebab nya adalah:

1. Anda ada buka banyak app yang berat pada masa yang sama, menyebabkan macbook anda proses data dengan cepat dan macbook akan panas.

2. Kipas macbook anda sudah lama tidak di servis, berkemungkinan banyak habuk melekat pada kipas macbook anda dan membuatkan macbook anda cepat panas.

3. Ruang pengaliran udara pada macbook ada dihalang atau mempunyai sesuatu yang menutup ruang alliran udara macbook anda juga salah satu sebab kenapa macbook anda cepat panas.


Setiap masalah ada jalan penyelesaian nya, 

1. Anda boleh cuba muat turun applikasi Macs Fan Control untuk mengurangkan suhu macbook anda jika anda rasa macbook anda tiba-tiba panas. Macbook anda akan mengeluarkan bunyi kipas yang kuat buat sementara waktu untuk mengurangkan suhu macbook anda.


2. Anda boleh pergi ke kedai service macbook yang berdekatan anda untuk mencuci habuk pada kipas macbook anda dan menggantikan thermal paste yang baru.

3. Anda boleh periksa terdahulu ruang pengudaran macbook anda dari luar jika terdapat sesuatu yang menghalang pengaliran udara, anda boleh cuba buang dengan sendri. Jika anda tidak dapat melakukan sendiri, boleh pergi ke kedai service macbook berdekatan anda untuk buang halangan tersebut.Cari Kami ? Mecnote Alor Setar..
    


Mecnote  (Alor Setar)
No 49a (Tingkat 1) Taman Johan Fasa 2,
Jalan Kuala, Taman Pelangi ,
06600 Kuala Kedah, Kedah
Operasi : 10 pagi - 7 malam ( Sabtu Tutup)

Tel : 04-744 4513
Whatsapp. : 011-5776 0031
Klik Sini - Whatsapp Kami (Mecnote Alor Setar)

Landmark. : Depan Sekolah Cina SJK (C) Pei Hwa , Atas Kedai Ubat Teik Jin 
Klik sini untuk 
Klik Sini - Location Waze ke Kedai Mecnote Alor Setar             Tiada ulasan:

Catat Ulasan