Macbook Repair - Mecnote: Kenapa IMac saya slow ya?

Cari Model Mac

Khamis, 20 Julai 2023

Kenapa IMac saya slow ya?

Owner datang ke Mecnote Bangi dan complaint iMac dia slow sangat bila nak masuk desktop. Storage pun belum full lagi, tapi dah slow. 


Terdapat 2 SEBAB UTAMA kenapa iMac owner slow down. Pertama, penggunaan OS (Operating System) yang lama dan yang kedua ialah storage sudah penuh. 

Dalam kes ni, OS yang digunakan oleh owner masih dalam tempoh yang baik untuk digunakan. Tetapi kami sudah menjumpai punca kenapa iMac owner boleh slow, iaitu penggunaan HDD (Hard Disk Drive).

Kenapa HDD boleh menjadi punca?

HDD tidak boleh digunakan dalam tempoh yang lama kerana HDD boleh run smoothly dalam tempoh 3-5 tahun sahaja, selepas tamat tempoh tersebut HDD akan menjadi slow dan perlu ditukar dengan yang baru.Apakah solusi yang kami sarankan?

Kami menyarankan owner untuk beralih daripada penggunaan HDD kepada SSD.

Kenapa SSD?

SSD dapat mengurangkan tempoh untuk start atau boot computer serta sistem seperti software dan file. SSD juga dapat digunakan dalam tempoh yang lama iaitu 10 tahun. Owner pun setuju untuk tukar kepada SSD. Kami terus pasang SSD 2TB seperti yang owner mahukan. Sekarang iMac owner dah laju, rasa seperti iMac yang baru. Everything can run smoothly tanpa perlu menunggu!


Mecnote Bangi (Boleh Waze


D-1-7 Jalan 3/38A, Seksyen 3 , 
Bandar Baru Bangi. (34.57 km)

43650 Bangi, MalaysiaWhatsapp Tanya Kami masalah Mac Anda Email.     : macnotesk@gmail.com 
Operasi : 10 pagi - 9.00 malam
(Everyday Open) Landmark : Dkt Petronas Seksyen 3 Sebelah Kasor 

detailing

ikut tanda arah banner kami. 

Wassap No Admin utk share location
60105267005

Tiada ulasan:

Catat Ulasan