Macbook Repair - Mecnote: Macbook Water Damage

Cari Model Mac

Ahad, 15 Mac 2020

Macbook Water Damage

MACBOOK TERTUMPAH AIR??? JANGAN PANIK !!!

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera !!!
Artikel kali ini akan membincangkan tentang apa yang perlu dilakukan apabila Macbook anda tertumpah atau dimasuki air (water damage).

Selalunya perkara sebegini berlaku kerana kecuaian oleh pengguna Macbook itu sendiri. Jika berlaku perkara seperti ini, anda dinasihatkan supaya jangan panik.

Jadi, apa yang perlu dilakukan adalah:
1. Kalau Macbook sudah tertumpah air, jangan terus hidupkan Macbook
2. Jangan cuba hidupkan Macbook sambil mencucuk charger kerana dikhuatiri Macbook boleh meletup.
3. Membuka bahagian belakang Macbook tanpa mengikut prosedur yang betul.
4. Bawa Macbook anda ke Mecnote Studio.

Anda dinasihatkan untuk bawa Macbook anda ke Mecnote Studio untuk technician professional kami melakukan full-checking diagnosed terhadap Macbook anda. Kebiasaannya, apabila terjadi perkara seperti ini, selalunya logic-board Macbook telah mengalami gangguan akibat daripada air telah mengalir yang menyebabkan chipset di bahagian logic-board mungkin mengalami litar pintas.

Kesimpulannya, untuk mengelakkan keadaan ini berlaku, anda perlulah berwaspada dan berhati-hati ketika melakukan kerja terutamanya pada waktu malam. Sekiranya perkara yang tidak diingini seperti ini berlaku, anda yang akan menanggung risikonya.

Sekian Terima Kasih.


Jika anda sendiri ada masalah seperti masalah di atas atau masalah lain tentang iMac? Tanya Kami.Anda dinasihatkan tonton hasil kerja kami sebelum berurusan dengan pihak kami - 101 hasil kerja Mecnote
Cari Kami ? Shah Alam..Mecnote  ( Shah Alam )

No. 15, Jalan Keluli AK7/AK, 
Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor
Operasi : 10pagi - 9malam ( Everyday Open)


Tel : 03-58922251Whatsapp : 013-531 6110Whatsapp chat : KLIK SiniLandmard : Berdekatan dengan Bukit Raja dan Kilang Pharmaniaga
dan TAMCO berhadapan ZNZ Tijarah Sdn Bhd
by : Faris

Tiada ulasan:

Catat Ulasan