Macbook Repair - Mecnote: Cara Lain Membesarkan Storage Macbook A1278

Cari Model Mac

Khamis, 12 Mac 2020

Cara Lain Membesarkan Storage Macbook A1278   

"Cara Lain Untuk Membesarkan 

Storage Macbook A1278" 


Mungkin  ada  Macbook/ iMac  yang lama sudah digunakan yang masih lagi elok untuk diganti baru. Hal ini kerana, Macbook/ iMac walaupun sudah lama tetapi ianya masih lagi boleh digunakan cuma mungkin mengadapi masalah seperti slow.

Di sini adalah contoh situasi macbook pro A1287 2011 yang mulai menghadapi masalah. Pengguna macboook ini perasan bahawa macbooknya semakin slow. Jadi, tanpa melengah masa keputusan dibuat dengan menggantikan HDD lama kepada SSD. Pengguna juga mahu membesarkan storagenya dengan memasukkan caddy HDD.


Berikut adalah proses menaik taraf hardware macbook pro A1278.Proses Contoh macbook yang belum diupgrade. Masih terdapat optical drive melekat pada bahagian atas SSD sebelum memasukkan caddy.Proses mengantikan optical drive kepada caddy.


Sebenarnya caddy adalah sarung yang boleh memuatkan hdd ke dalam Macbook / iMac. Saiz ukuran caddy dibuat sama dengan saiz ukuran optical drive dalam ruangan Macbook/ iMac. Jadi terdapat pilihan sama ada untuk menggunakan caddy atau optical drive saja.


Contoh perkakasan optical drive (kiri) dan caddy (kanan).

 Ini adalah caddy yang akan dimasukkan dalamm Macbook/ iMac.

Caddy HDD sedia dimasukkan dalam laptop.Proses caddy berjaya dimasukkan dalam macboook dan sekarang mempunyai dua storage iaitu SSD dan HDD.


 


Mecnote Bangi (Boleh Waze


D-1-7 Jalan 3/38A, Seksyen 3 , 
Bandar Baru Bangi. (34.57 km)

43650 Bangi, MalaysiaWhatsapp Tanya Kami masalah Mac Anda Email.     : macnotesk@gmail.com 
Operasi : 10 pagi - 9.00 malam
(Everyday Open) 


Landmark : Dkt Petronas Seksyen 3 Sebelah Kasor 

detailing

ikut tanda arah banner kami. 

Wassap No Admin utk share location
60105267005Tiada ulasan:

Catat Ulasan