Mecnote : IMAC BERDESUP LAJU MACAM FLASH!

Cari Model Mac

Wednesday, 25 September 2019

IMAC BERDESUP LAJU MACAM FLASH!

"iMac berdesup laju macam Flash lepas upgrade ke SSD!!" 
Berdasarkan pemerhatian, masih ramai lagi pengguna2 iMac model yang lama iaitu model 2011 ke bawah. Namun iMac model yang lama tidak mempunyai masalah yang kritikal sekiranya dijaga dengan baik, masih lagi boleh digunakan untuk kegunaan dokumen ataupun kegunaan penyuntingan foto yang ringan. Akan tetapi, masalah yang sering dihadapi oleh pengguna iMac yang telah lama usianya adalah dari segi prestasi kelajuan sesebuah iMac itu sendiri.


Masalah ini adalah normal kerana dengan keadaan usia storan 'Hard Disk Drive' (HDD) di dalam iMac tersebut yang semakin meningkat, kekuatan perkakasan tersebut tidak dapat menampung kelajuan terhadap Sistem Operasi dan Aplikasi yang semakin maju. Berkemungkinan juga peratusan kesihatan storan itu sendiri telah turun sama ada sedikit ataupun kritikal.


Naik Taraf SSD


Namun dengan terciptanya perkakasan storan 'Solid State Drive' (SSD), ianya mampu mengubah keadaan sebuah iMac yang mempunyai masalah dari segi prestasi kelajuan. Dengan perisian komponen cip khas yang direka untuk perkakasan SSD, ianya mampu menaiktaraf kelajuan berbanding HDD yang hanya menggunakan piring untuk beroperasi. Penggunaan tenaga SSD juga lebih rendah berbanding HDD dan mampu mengatasi masalah 'overheat' terhadap sebuah iMac.


Proses penukaran SSD.Solusi yang terbaik bagi menaik taraf kelajuan sebuah iMac adalah dengan membuat pertukaran dari HDD kepada SSD. Gambar di atas menunjukkan iMac 27 Inci tahun 2011 dalam proses utk pemasangan SSD yang baru.Sekarang iMac yang telah dinaik taraf ke storan SSD tidak perlu risau terhadap prestasi kelajuan, malah tidak perlu risau juga tentang saiz storan kerana boleh juga memilih 1 TeraByte iaitu bersamaan dengan 1,000 GigaByte untuk iMac itu sendiri.

Dengan menggunakan SSD Samsung 860 QVO, kini iMac ini boleh digunakan untuk penyuntingan ataupun kerja2 dengan kadar kelajuan yang sangat memuaskan!!


Jika anda sendiri ada masalah seperti masalah di atas atau masalah lain tentang iMac? Tanya Kami.Anda dinasihatkan tonton hasil kerja kami sebelum berurusan dengan pihak kami - 101 hasil kerja Mecnote
Cari Kami ? Shah Alam..Mecnote  ( Shah Alam )

No. 15, Jalan Keluli AK7/AK, 
Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor
Operasi : 10pagi - 9malam ( Everyday Open)


Tel : 03-58922251Whatsapp : 013-531 6110Whatsapp chat : KLIK SiniLandmard : Berdekatan dengan Bukit Raja dan Kilang Pharmaniaga
dan TAMCO berhadapan ZNZ Tijarah Sdn Bhd
by : AJ

No comments:

Post a Comment