Macbook Repair - Mecnote: Bagaimana untuk lajukan Mac yang SLOW ?

Cari Model Mac

Selasa, 5 Februari 2019

Bagaimana untuk lajukan Mac yang SLOW ?


Sekiranya anda mempunyai Mac yang telah digunakan selama beberapa tahun pastinya anda pernah merasakan Mac anda semakin kurang prestasinya berbanding semasa pertama kali menggunakannya . Mesti anda terfikir untuk membeli Mac yang baru ? . Dalam artikel ini kami akan share bagaimana untuk meningkatkan prestasi Mac anda .
1 ) Software MacOS yang OUTDATED 

      Anda perlu update MacOS untuk memastikan Mac anda berjalan dengan lancar dan sedikit kemaskini akan menangani isu-isu dengan hayat bateri, Bugs, perubahan pada keselamatan Mac anda . 


Bagaimana Mengemas Kini Perisian di Mac anda ?

Gunakan Mac App Store untuk mengemas kini macOS dan apa-apa aplikasi yang anda muat turun atau beli dari App Store.2 ) Uninstall / Buang aplikasi yang tidak digunakan

Memadam atau mengeluarkan aplikasi yang tidak digunakan agak mudah dan cara cepat untuk menjimatkan ruang. Anda boleh menyahpasang aplikasi yang anda dapat dari Mac App Store, dari laman web pihak ketiga, atau dari cakera fizikal / pemacu USB. Anda tidak boleh menyahpasang aplikasi yang asli kepada macOS, seperti Safari, Mel, dan Keutamaan Sistem. untuk  memadam aplikasi yang tidak digunakan, tekan di papan kekunci seperti berikut:

Finder> Go> Applications (atau combo keyboard Shift + Command + A)
3 ) Padamkan cache dan Fail Sementara


Fail cache boleh digambarkan sebagai data sementara yang disimpan pada cakera keras anda untuk mempercepat proses yang diketahui pengguna melakukan. Sebagai contoh, cache sering digunakan dalam pelayar web seperti Safari. Safari akan memuat turun imej laman web sebagai cache untuk memastikan bahawa kali anda melawat tapak web tersebut, anda tidak perlu memuat semula imej dan anda boleh mula berinteraksi dengan halaman web dengan lebih cepat. 

Bagaimanapun, dari masa ke masa, fail cache membina dan mengambil storan pada cakera keras anda, akhirnya memperlahankan Mac anda. 


Untuk membersihkan cache dan fail sementara dari pengguna aktif, ikut langkah seterusnya:

Finder> Go> Library> Tekan butang "Pilihan" pada papan kekunci anda> Pilih "Library"Sebaik sahaja anda mencari dan buka folder Perpustakaan, cari folder "Cache" dan pilih secara manual mana cache dan fail sementara. Sebagai alternatif, anda boleh memilih semua, klik kanan, dan pilih "Pindah ke Sampah."
4 ) Upgrade RAM pada Mac

    Ram juga perlu ditambah pada sesebuah Mac jika anda seorang heavy user dan perlu multitasking pada Mac , disarankan untuk menambah Ram.5)  Tukar HDD ke SSD

Jika anda masih menggunakan HDD , disarankan supaya anda tukar ke SSD kerana ia lebih laju dan jauh lebih ringan berbanding HDD .  (Boleh rujuk artikel sebelum ini )
  ______________________________________________________

Mecnote Bangi (Boleh Waze


D-1-7 Jalan 3/38A, Seksyen 3 , 
Bandar Baru Bangi. (34.57 km)

43650 Bangi, Malaysia

Tel :  6010 526 7005 

 Email.     : macnotesk@gmail.com 
Operasi : 10 pagi - 9.00 malam
(Everyday Open) 


Landmark : Dkt Petronas Seksyen 3 Sebelah Kasor 

detailing

ikut tanda arah banner kami. 

Wassap No Admin utk share location
60105267005


Tiada ulasan:

Catat Ulasan