Macbook Repair - Mecnote: ANTARA PENYEBAB MACBOOK AUTOSHUTDOWN

Cari Model Mac

Selasa, 4 September 2018

ANTARA PENYEBAB MACBOOK AUTOSHUTDOWN


-->
ANTARA PENYEBAB MACBOOK AUTOSHUTDOWN

 Image result for macbook

Magsafe Bermasalah
Perkara pertama yang perlu anda lakukan ketika macbook mati secara tiba-tiba adalah, cek sambungan magsafe pada macbook anda. Magsafe yang rosak atau tidak terpasang dengan betul, tentu akan mengakbibatkan kerosakkan yang sedikit pada macbook,lama kelamaan mungkin akan merosakkan macbook anda disebabkan power magsafe yang tidak stabil. Cek juga voltage keluar masuk magsafe.

Overheating
Macbook yang selalu digunakan, lagi lagi dalam masa yang cukup lama, boleh mengalami overheating atau kepanasan. Contohnya anda menggunakan macbook untuk bermain game grafiknya tinggi selama sehari tanpa macbook berehat, padahal spesifikasi macbook anda standard saja. Overheating juga disebabkan oleh proses penyejuk oleh kipas yang tidak berjalan dengan baik.

RAM Bermasalah
RAM merupakan tempat penyimpanan data sementara bagi proses yang sedang berjalan di macbook. Macbook yang berdebu atau dipaksa bekerja melebihi had, akan menjadi cepat panas, dan boleh menyebabkan lmacbook mati tiba-tiba kerana RAM overheating. Untuk mengatasinya anda perlu keluarkan RAM, membersihkan chip, atau upgrade RAM lebih besar (GB).
Motherboard Bermasalah
Motherboard adalah komponen yang harus ada dalam sebuah komputer, sebab motherboard merupakan tempat terpasangnya semua jenis komponen. Sedikit masalah sahaja pada motherboard boleh menyebabkan komputer tidak berjalan dengan baik, ataupun rosak.                                            Kami Di Seri Kembangan

( Dalam Bazaar Rakyat PKPS )

- 15 MINIT DARI Putrajaya , Puchong

- 25 MINIT DARI Cheras

- 30 MINIT DARI Ampang

- 40 MINIT DARI Bangsar , Shah AlamMacnote Studio Seri Kembangan 

Lot G - 45 , Bazar Rakyat PKPS

Jalan Putra Permai 5/4

Bandar Putra Permai

43300 Seri Kembangan Selangor

Waze  : Bazar Rakyat PKPS

Google Maps : Bazar Rakyat PKPS

Email : macbookstationsk@gmail.com

Phone : 0389382344 

Hp : 0105267005

Landmark : Cari Hotel M design ( Tengok Gambar Di atas ) 

Waktu Operasi : Isnin - Ahad ( 10.00 am - 9.00pm ) di buka setiap hari


Tiada ulasan:

Catat Ulasan