Macbook Repair - Mecnote

Cari Model Mac

Rabu, 20 Jun 2018

CARA KENAL PASTI JENIS SKRIN LAPTOP ANDA 

 

Hai pembaca semua ! Selamat Hari Raya Abg Job ucapkan. Artikel kalini Abg Job nak kongsikan cara untuk kenal pasti jenis skrin laptop korg. Pengetahuan ni penting jugak kalau skrin laptop korg mengalami masalah seperti retak atau pecah. Yelah mana tahu masa tengah berebut nak tgok 'World Cup' dgan kawan2 tu jatuh pulak kan. Bila dah tahu jenis skrin ni mudahlah untuk korang cari alat ganti nya nanti kan.

 1. Skrin LCD

14-1-Screen-800x800
Merupakan antara skrin model laptop lama dan menggunakan teknologi CCFL(Cold Cathode Fluorescent Lamps). Menggunakan rangkaian inverter utk memberikan kuasa pada skrin. harga kebiasaannya lebih mahal berbanding model baru sebab produksinya pun makin terhad. Tetapi permintaan terhadap skrin ini masih tinggi kerana di Malaysia masih ramai lagi yg menggunakan skrin model ini.
 2. Skrin LED (Normal)
Image result for skrin laptop led normal

Merupakan skrin yang paling moden dan terkini. Ia terdapat dalam pelbagai jenis dan saiz. Perbezaan ketara diantara skrin LED dan skrin LCD ialah tiada cable inverter. Connecter skrin ini berada di bahagian tengah skrin. Utk pengetahuan korg, harga skrin LED Normal lebih mahal berbanding skrin LED jenis Slim.


 3. Skrin LED (Slim)

Image result for skrin laptop led slim

Okay yang ini pula Skrin LED jenis Slim. Ada yang 30 pin dan 40 pin connector. Kalau korg perasaan perbezaan skrin Slim ni dari yg Normal ialah kedudukan Connecter yg terletak di bahagian bawah.


Anda boleh hubungi kami melalui:
                         Anda amat dialu-alu datang terus ke MACNOTE di Gombak:


KAMI DI GOMBAK ( BERDEKATAN GIANT BT CAVES DAN MCD SERI GOMBAK)

- 10 MINIT DARI KEPONG DAN SELAYANG

- 15 MINIT DARI SETAPAK DAN SENTUL

- 25 MINIT DARI BANGSAR DAN AMPANG 

- 30 MINIT DARI PUCHONG DAMANSARA DAN CHERASTiada ulasan:

Catat Ulasan