Macbook Repair - Mecnote: 7 cara untuk menjaga MacBook anda daripada terlalu panas

Cari Model Mac

Selasa, 6 Mac 2018

7 cara untuk menjaga MacBook anda daripada terlalu panas

7 cara untuk menjaga MacBook anda daripada terlalu panas

Semakin lama saya mendapat MacBook Pro, semakin banyak kipas penyejuknya, dan yang kurang menyenangkan digunakan. Jika MacBook anda juga terdedah kepada panas, terdapat tujuh cara anda boleh membuatnya sejuk dan tenang.

1. Elakkan Chrome

Apple mengatakan bahawa "aplikasi pelarian boleh menyebabkan prosesor bekerja lebih masa dan menjejaskan tahap haba komputer anda." Sekiranya aplikasi yang saya gunakan di MacBook Pro saya berada dalam perlumbaan jalan raya, Chrome akan merapatkan padang. Apabila CPU MacBook anda bekerja lebih masa, kipas penyejukannya akan menghilangkan haba. Untuk melihat aplikasi mana yang menggunakan sumber CPU yang paling, buka Aktiviti Monitor dan klik pada tab CPU. Dalam pengalaman saya, suspek biasa di atau berhampiran bahagian atas senarai menggunakan peratusan tertinggi CPU ialah Google Chrome Helper dan Google Chrome. Jika ini juga menggambarkan pengalaman anda, ia mungkin masanya untuk beralih ke Safari atau penyemak imbas lain.


2. Pastikan tab kepada minimum yang munasabah

Tidak kira pelayar mana yang anda gunakan, lebih banyak tab yang anda buka, semakin banyak sumber sistem yang digunakannya. Tutup atau tab penanda halaman yang tidak digunakan untuk mengurangkan beban kerja penyemak imbas anda. Chrome mempunyai alat yang berguna yang menunjukkan sumber CPU dan memori setiap tab dan sambungan digunakan. Untuk membuka Pengurus Tugas Chrome, klik butang triple-dot di sebelah kanan bar URL Chrome, klik Alat Lagi dan kemudian Pengurus Tugas. 

Saya dapati perjuangan MacBook Pro saya apabila iTunes dan Foto dibuka pada masa yang sama. Jadi saya menggunakan iPhone saya untuk memainkan muzik dan membuka iTunes hanya apabila mutlak dan tidak dapat dielakkan diperlukan. Jika Mac anda berjuang untuk mengimbangi berbilang aplikasi, kurangkan bebannya dengan menutup aplikasi yang anda tidak gunakan daripada meninggalkannya berjalan di latar belakang.

4. Tiada pusingan, tiada matahari

Saya tidak boleh lagi duduk di atas sofa dan menggunakan MacBook saya di pangkuan atau perut saya tanpa kipas langsung. Apabila saya mahu menggunakannya di atas sofa, saya mengambil buku kopi untuk meletakkannya, untuk memastikan lubang MacBook saya tidak terhalang.
MacBooks bolong dari pinggir belakang, jadi pastikan bahagian belakang MacBook anda tidak disekat atau ia akan menjadi panas dengan cepat. Maksudnya, jangan letaknya di atas bantal atau selimut tetapi di permukaan rata seperti meja, meja, kaunter atau buku.

Saya juga mendapati kipas penyejuk kurang kerap apabila MacBook Pro saya tidak duduk di bawah cahaya matahari langsung. Apabila matahari menyentuh meja dapur saya pada waktu pagi, sudah tiba masanya untuk mengambil kopi dan MacBook ke pejabat saya. Apple mengesyorkan supaya menyimpan MacBook anda di tempat yang berada di antara 50 dan 95 darjah Fahrenheit (10-35 darjah Celcius).


5. Uji peminat anda

Ada kemungkinan bahawa sebab MacBook anda terlalu panas ada sesuatu yang salah dengan kipas penyejuk itu sendiri. Dipanggang ke Mac anda adalah alat diagnostik perkakasan. Sekiranya dibuat sebelum Jun 2013, anda akan menggunakan Ujian Perkakasan Apple. Selepas tarikh itu, anda akan menggunakan Diagnostik Apple.

Alat ini beroperasi dengan cara yang sama. Dengan pemalam MacBook anda dan semua peranti luaran dikeluarkan, mula semula dan tahan kekunci D untuk memulakan program diagnostik. Ikut arahan pada skrin untuk memulakan ujian. Ujian standard hanya mengambil masa beberapa minit untuk diselesaikan dan akan melaporkan sebarang masalah perkakasan. Untuk penyiasatan yang lebih teliti, anda boleh menyemak kotak untuk menjalankan ujian lanjutan yang akan mengambil masa satu jam atau lebih untuk diselesaikan.


Lihat halaman Sokongan Apple ini kod rujukan yang mungkin muncul di bahagian Keputusan Ujian selepas ujian selesai. Terdapat tiga kod, semuanya bermula dengan "PPF," yang berkaitan dengan kipas penyejuk.

Memegang butang D di awal Mac 2011 Pro tidak memulakan Ujian Perkakasan Apple, tetapi Option-D melakukan silap mata. Anda mungkin mencuba kombo utama ini sekiranya anda menghadapi masalah memulakan ujian.


6. Bersihkan Mac anda

Kadang-kadang anda perlu mendapatkan di bawah hud. Dapatkan diri anda pemutar skru Phillips-kepala kecil dan anda boleh mengeluarkan panel bawah MacBook anda untuk membersihkan apa-apa kotoran, habuk dan kotoran yang mungkin telah dikumpulkan sepanjang tahun. Gunakan kalis air termampat untuk meniup serpihan mana-mana atau gunakan kain tanpa kain untuk membersihkannya. Beri perhatian khusus kepada peminat penyejuk itu sendiri dan lubangnya, bersama-sama dengan keseluruhan hujung belakang MacBook anda. Matlamat di sini adalah laluan bersih untuk aliran udara maksimum.7. Jauhkan semasa

Apple melancarkan versi baru MacOS dan aplikasi sebagai peningkatan percuma, jadi tidak ada sebab untuk tidak terus berjalan. Versi MacOS baru mengandungi peningkatan prestasi dan penambahbaikan keselamatan untuk memastikan Mac anda menjadi sejuk, selamat dan lancar.

Semak secara berkala dengan tab Kemas Kini pada Mac App Store untuk kemas kini, dan jangan abaikan pemberitahuan kemas kini yang siap dipasang.


Macbook Rosak ker ?
KAMI DI Seri Kembangan ( DALAM Bazaar Rakyat PKPS)

- 15 MINIT DARI Putrajaya , Puchong , 
- 25 MINIT DARI Cheras
- 30 MINIT DARI Ampang
- 40 MINIT DARI Bangsar , Shah Alam

Macnote Studio Seri Kembangan

Lot G.45 , Bazaar Rakyat PKPS,

Jalan Putra Permai 5/4,
Bandar Putra Permai,
4330 Seri Kembangan, Selangor

Waze  : Bazaar Rakyat PKPS

Google Maps : Bazaar Rakyat PKPS
E-mail  : macbookstationsk@gmail.com

Phone  : 03-8938 2344 /0105267005
Tel : 0105267005


Landmark : Cari Hotel M Design ( Tengok Gambar Diatas)


Waktu Operasi : Isnin - Ahad (10 a.m. - 9 p.m.) Setiap Hari

Tiada ulasan:

Catat Ulasan