Macbook Repair - Mecnote

Cari Model Mac

Selasa, 20 Februari 2018

Keraguan kekal: kemas kini memori RAM atau SSD?

Image result for ramImage result for ssd

Kita semua telah menderita sekali. Anda membeli pasukan baru yang sepertinya motosikal tetapi pada akhirnya tidak dapat terus membayar. Bagaimanapun sebelum anda membuangnya, anda ingin meminta kemas kini tetapi, yang mana yang paling diingini?
Perkara yang sama berlaku pada masa pembelian, adakah anda membeli mesin dengan banyak RAM atau SSD yangbaik  ?
Perlu diingat bahawa semuanya bergantung kepada keperluan anda dan bagaimana peralatan lama anda atau yang anda akan memperoleh. Yang pertama adalah berkaitan dengan mengapa anda akan menggunakan komputer anda yang kedua akan menghadkan jenis kemas kini yang boleh anda lakukan.

Apakah RAM dan apa yang digunakan?


Image result for ram
Jika pemproses adalah otak, RAM adalah papan di mana semua data yang anda sedang bekerja pada masa tertentu terletak. Oleh itu, peranti ini menghadkan keupayaan peralatan untuk bekerja dengan sejumlah besar maklumat.

Apa yang berlaku jika RAM anda terlalu kecil?

Untuk bekerja dengan lebih banyak data, mana-mana sistem operasi menggunakan apa yang dipanggil memori maya.
Teknik ini adalah untuk mensimulasikan bahawa cakera keras adalah lanjutan RAM.
Walau bagaimanapun anda perlu ingat bahawa cakera keras beribu-ribu kali lebih perlahan daripada RAM maka dalam kes ini apabila menggunakan memori maya anda juga dapat melihat bagaimana komputer sedang melompat.
Singkatnya, jika perkara anda berfungsi dengan banyak data pada masa yang sama, contohnya anda ingin mengedit foto berkualiti tinggi, dedikasikan komputer anda kepada rendering 3D atau pemprosesan video, perkara yang terbaik ialah mempunyai banyak RAM.

Apakah cakera keras SSD dan apa yang digunakan?

Image result for ssd
Hard cakera adalah kedai di mana data akan tinggal apabila tiada kuasa elektrik. Harddisk SSD disusun di dalam oleh memori keadaan pepejal dan bukan dengan plat kerana ia berlaku dengan yang konvensional. Ini membolehkan ia menjadi lebih cepat, mempunyai daya tahan yang lebih besar terhadap kejutan, menggunakan kurang tenaga dan kurang bising.
Sebenarnya kelebihan sebenar cakera keras SSD ialah ia mampu bekerja dengan jumlah operasi masukan dan keluaran yang lebih tinggi sesaat, yang dipanggil IOPS daripada yang konvensional. Dengan cara ini, ia dapat mempercepatkan terutamanya bacaan data yang berlaku ketika memulakan PC atau aplikasi.
SSD cakera keras boleh menjadi peningkatan yang sempurna untuk pasukan yang sudah berusia beberapa tahun dan ke mana anda ingin memberikan kehidupan yang kedua. Terhadap ini adalah harganya masih lebih mahal daripada konvensional.

Kesimpulan

Menambah lebih banyak RAM sentiasa diingini dan biasanya agak murah. Ia juga sesuatu yang akan memberi anda lebih banyak manfaat. Masalahnya ialah jika komputer mempunyai beberapa waktu, sukar untuk mencari RAM dan ruang yang sesuai untuk menambahnya.
Menambah cakera keras SSD adalah lebih banyak wang, namun ia adalah ideal untuk memberikan kehidupan kedua kepada pasukan yang anda fikir adalah untuk membuang.

Macbook / Laptop Rosak , Tanya Kami .. Dimana Kami? - ( Seri Kembangan Outlet )


 - 5 Minit Dari Kinrara
- 10 Minit Dari Cheras , Putrajaya
- 15 Minit Dari Puchong 
- 20 Minit Dari KL 
- 25 Minit Dari Bangsar


Macnote Studio Seri Kembangan

Lot G.45 , Bazaar Rakyat PKPS,

Jalan Putra Permai 5/4,
Bandar Putra Permai,
4330 Seri Kembangan, Selangor

Waze  : Bazaar Rakyat PKPS

Google Maps : Bazaar Rakyat PKPS
E-mail  : macbookstationsk@gmail.com

Phone  : 03-8938 2344 /0105267005
Tel : 0105267005

Landmark : Cari Hotel M Design ( Tengok Gambar Diatas)

Waktu Operasi : Isnin - Ahad (10 a.m. - 9 p.m.) Setiap Hari

Tiada ulasan:

Catat Ulasan