Macbook Repair - Mecnote: How the M.2 SSD Is Going to Make Your PC Even Faster

Cari Model Mac

Sabtu, 3 Februari 2018

How the M.2 SSD Is Going to Make Your PC Even Faster

Oleh kerana komputer, terutamanya komputer riba, terus menjadi lebih kecil, komponen seperti pemacu storan yang diperlukan untuk turut mendapat lebih kecil. Dengan pengenalan pemacu keadaan pepejal, ia menjadi lebih mudah untuk meletakkan mereka dalam reka bentuk yang lebih nipis seperti Ultrabooks tetapi masalah itu kemudiannya terus menggunakan antara muka standard SATA industri. Akhirnya, antara muka mSATA direka untuk membuat kad profil nipis yang masih boleh berinteraksi dengan antara muka SATA.

Masalahnya ialah bahawa standard SATA 3.0 mengehadkan prestasi SSD. Untuk membetulkan isu ini, satu bentuk antara muka kad padat yang baru perlu dibangunkan. Pada asalnya disebut NGFF (Formula Formula Generasi Seterusnya), antarmuka baru akhirnya diseragamkan menjadi antarmuka M.2 baru di bawah spesifikasi SATA versi 3.2.

Image result for How the M.2 SSD Is Going to Make Your PC Even Faster

Kelajuan lebih cepat
Walaupun saiznya, tentu saja, merupakan faktor dalam membangunkan antara muka baru, kelajuan pemacu adalah sama pentingnya. Spesifikasi SATA 3.0 mengehadkan bandwidth dunia sebenar SSD pada antara muka pemacu hingga sekitar 600MB / s, sesuatu yang banyak pemacu telah dicapai. Spesifikasi SATA 3.2 memperkenalkan pendekatan campuran baru untuk antara muka M.2 seperti yang dilakukan dengan SATA Express. Pada dasarnya, kad M.2 baru boleh menggunakan sama ada spesifikasi SATA 3.0 sedia ada dan terhad kepada 600MB / s atau sebaliknya boleh memilih untuk menggunakan PCI-Express yang menyediakan jalur lebar 1GB / s di bawah PCI-Express 3.0 semasa piawaian.

Sekarang kelajuan 1GB / s adalah untuk lorong PCI-Express tunggal. Boleh menggunakan lorong berbilang dan di bawah spesifikasi M.2, sehingga empat lorong boleh digunakan. Menggunakan dua lorong akan menyediakan 2.0GB / s manakala empat lorong boleh menyediakan sehingga 4.0GB / s. Dengan pelepasan PCI-Express 4.0, kelajuan ini akan berganda.

Sekarang tidak semua sistem akan mencapai kelajuan ini. Pemacu dan pemacu M.2 pada komputer perlu bersesuaian dalam mod yang sama. Antara muka M.2 direka untuk menggunakan salah satu mod SATA warisan atau mod PCI-Express yang lebih baru tetapi pemacu akan memilih mana yang hendak digunakan. Sebagai contoh, pemacu M.2 yang direka dengan mod legasi SATA akan dihadkan kepada kelajuan 600MB / s. Sekarang, pemacu M.2 boleh serasi dengan PCI-Express sehingga 4 lorong (x4) tetapi komputer hanya menggunakan dua lorong (x2). Ini akan menghasilkan kelajuan maksimum hanya 2.0GB / s. Jadi untuk mendapatkan kelajuan yang paling mungkin, anda perlu menyemak sama ada pemacu dan komputer atau sokongan motherboard.

Image result for How the M.2 SSD Is Going to Make Your PC Even Faster

Saiz yang lebih kecil dan lebih besar
Salah satu matlamat reka bentuk M.2 adalah untuk mengurangkan saiz keseluruhan peranti storan. Ini dicapai dengan salah satu cara yang berbeza. Pertama, mereka membuat kad lebih sempit daripada faktor bentuk mSATA sebelumnya. Kad M.2 hanya 22mm lebar berbanding dengan 30mm mSATA. Kad ini juga boleh dipendekkan hanya 30mm panjang berbanding dengan 50mm mSATA. Perbezaannya adalah bahawa kad M.2 juga menyokong panjang yang lebih panjang sehingga 110mm yang bermaksud bahawa ia sebenarnya boleh menjadi lebih besar yang memberikan lebih banyak ruang untuk cip dan dengan itu kapasiti yang lebih tinggi.

Sebagai tambahan kepada panjang dan lebar kad, terdapat juga pilihan untuk sama ada papan M.2 sisi tunggal atau dua sisi. Kenapa dua ketebalan yang berlainan? Nah, papan satu sisi memberikan profil yang sangat nipis dan berguna untuk komputer riba ultrathin. Papan dua sisi, sebaliknya, membolehkan dua kali lebih banyak cip untuk dipasang pada papan M.2 untuk kapasiti storan yang lebih besar yang berguna untuk aplikasi desktop padat di mana ruang tidak begitu kritikal. Masalahnya ialah anda perlu mengetahui jenis penyambung M.2 di komputer selain ruang untuk panjang kad.

Kebanyakan komputer riba hanya akan menggunakan penyambung tunggal yang bermaksud bahawa mereka tidak boleh menggunakan kad M.2 dua sisi.


Penggunaan Kuasa Bertambah
Komputer mudah alih mempunyai masa berlarutan terhad berdasarkan saiz bateri dan daya yang ditarik oleh pelbagai komponen. Pemacu keadaan pepejal menyediakan beberapa pengurangan ketara dalam penggunaan tenaga komponen storan seperti yang mereka telah meningkatkan hayat bateri tetapi ada ruang untuk penambahbaikan. Oleh kerana antaramuka M.2 adalah sebahagian daripada spesifikasi SATA 3.2, ia juga termasuk beberapa ciri lain di luar antaramuka sahaja. Ini termasuk ciri baru yang dipanggil DevSleep. Oleh kerana lebih banyak sistem direka untuk masuk ke dalam mod tidur apabila tertutup atau dimatikan dan bukannya menyusu sepenuhnya, terdapat penarikan berterusan pada bateri untuk menyimpan beberapa data aktif untuk pemulihan cepat apabila peranti dimajukan. DevSleep mengurangkan jumlah kuasa yang digunakan oleh peranti seperti M.2 SSD dengan mewujudkan keadaan kuasa yang lebih rendah.


Masalah Booting
Antara muka M.2 adalah tambahan hebat kepada penyimpanan komputer dan keupayaan untuk meningkatkan prestasi komputer kami. Terdapat sedikit masalah dengan pelaksanaan awalnya walaupun. Untuk mendapatkan prestasi terbaik dari antara muka baru, komputer mesti menggunakan bas PCI-Express, jika tidak, ia berjalan sama seperti mana-mana pemacu SATA 3.0 yang ada. Ini tidak kelihatan seperti masalah besar tetapi ia sebenarnya adalah masalah dengan banyak ibu tunggal yang menggunakan ciri ini. Pemacu SSD menawarkan pengalaman terbaik apabila digunakan sebagai pemacu akar atau boot. Masalahnya adalah bahawa perisian Windows yang ada mempunyai masalah dengan banyak pemacu boot dari bas PCI-Express daripada SATA. Ini bermakna bahawa mempunyai pemacu M.2 menggunakan PCI-Express sementara pantas tidak akan menjadi pemacu utama di mana sistem operasi atau program dipasang. Hasilnya adalah pemacu data yang cepat tetapi bukan pemacu boot.

Tidak semua komputer dan sistem operasi mempunyai isu ini. Sebagai contoh, Apple telah membangunkan OS X untuk menggunakan bas PCI-Express untuk partition root. Ini kerana Apple menghidupkan pemacu SSD mereka ke PCI-Express pada MacBook Air 2013 sebelum spesifikasi M.2 dimuktamadkan. Microsoft telah mengemas kini Windows 10 untuk menyokong sepenuhnya pemacu PCI-Express dan NVMe yang baru jika perkakasan yang dijalankan juga dapat juga. Versi lama Windows mungkin dapat jika perkakasan disokong dan pemacu luaran dipasang.


Semoga tips ini dapat membantu anda. 

Jangan lupa share ya.


Anda ada masalah dengan MacBook/Laptop/Iphone?

Slow

Rosak

Serangan Virus

Jangan risau!! 
Kami boleh bantu menyelesaikan masalah anda.. 

Tak tahu dimana lokasi 

MACNOTE STUDIO UIA Gombak?

Anda boleh hubungi kami melalui:

          ·   WhatsApp Abang M
          ·   Facebook Macnote studio
          ·   Careline 013 531 6110


Lot 1 As-Souq At-Tullab ,Mahallah Ali Ibn Talib, 
International Islamic University Malaysia, 
Universiti Islam Antarabangsa, 
53100 Jalan Gombak, 
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur


Google Maps : Macnote Mobile
E-mail  : macbookstation@gmail.com


Waktu Operasi : Isnin - Ahad (10 a.m. - 9 p.m.) Setiap HariAnda boleh datang terus ke MACNOTE di UIA Gombak:

1. KAMI DI GOMBAK ( DALAM UIA GOMBAK)

- 15 MINIT DARI KEPONG DAN SELAYANG

- 25 MINIT DARI BANGSAR DAN AMPANG 

- 30 MINIT DARI SETAPAK DAN SENTUL

-40 MINIT DARI PUCHONG DAMANSARA DAN CHERAS

Tiada ulasan:

Catat Ulasan