Macbook Repair - Mecnote: Membuat Log masuk Tetamu

Cari Model Mac

Rabu, 31 Januari 2018

Membuat Log masuk Tetamu

Membuat Log masuk Tetamu


Saya merasa sangat mudah untuk mempunyai akaun tetamu. Setiap kali saya bekerja pada sesuatu dan rakan atau ahli keluarga ingin menggunakan Mac saya, saya hanya beralih ke akaun tetamu supaya mereka tidak boleh secara tidak sengaja menutup aplikasi, tingkap, dokumen dll.

1. Pergi ke panel pilihan "akaun"
Pertama, buka Keutamaan Sistem. Ia mungkin di Dok anda, jika tidak, anda boleh menemuinya dengan mengklik epal di sudut kiri atas skrin anda dan memilih "Keutamaan Sistem" dari senarai.


Apabila tetingkap Keutamaan Sistem muncul, klik ikon berlabel "Akaun".

 

Anda kini dapat melihat senarai akaun pada Mac anda dan beberapa tetapan untuk setiap akaun.

2. Tambah akaun baru
Kini, hanya klik butang ditambah di bawah senarai akaun (anda mungkin perlu klik padlock di bawah untuk dapat melakukannya).

 

Apabila butang plus ditekan, anda akan diminta untuk memasukkan beberapa maklumat mengenai akaun baru ini. Sebagai contoh, anda boleh memasukkan tetapan berikut:

 

Oleh kerana ia adalah akaun tetamu, anda tidak mahu pengguna dapat mentadbir komputer.

3. Tukar pilihan tambahan
Pada peringkat ini, anda cukup banyak dilakukan, tetapi ada beberapa perkara lagi yang boleh anda ubah tentang akaun ini.

Klik di dalam senarai akaun supaya anda melihat tetapan untuk akaun tersebut. Perkara paling menarik yang boleh anda lakukan ialah menetapkan beberapa kawalan ibu bapa.

 

Untuk menambah kawalan ibu bapa, tandakan kotak di sebelah perkara yang ingin anda hadkan. Anda juga boleh mengklik "Konfigurasi" jika anda ingin menentukan had anda.

 
Secara peribadi, saya telah mengaktifkan kawalan ibu bapa di Finder untuk akaun tetamu saya. Ini membolehkan saya untuk menghadkan Pencari supaya tetamu boleh melayari web dan menggunakan beberapa aplikasi lain, tetapi tidak ada lagi.

4. Selesai!

Sekarang anda sudah selesai! Hanya bertukar ke akaun tetamu dan mencubanya. Anda boleh bertukar dengan cepat dengan mengklik nama anda di penjuru kanan sebelah atas skrin anda dan memilih akaun tetamu dari senarai yang muncul.


Untuk mengatahui lebih lanjut silalah lawati website kami di Macnote Studio


Tak tahu dimana lokasi MACNOTE Gombak?


Anda boleh hubungi kami melalui:
                         


Anda amat dialu-alu datang terus ke MACNOTE di Gombak:


KAMI DI GOMBAK ( BERDEKATAN GIANT BT CAVES DAN MCD SERI GOMBAK)
- 10 MINIT DARI KEPONG DAN SELAYANG
- 15 MINIT DARI SETAPAK DAN SENTUL
- 25 MINIT DARI BANGSAR DAN AMPANG 
- 30 MINIT DARI PUCHONG DAMANSARA DAN CHERASTiada ulasan:

Catat Ulasan