Macbook Repair - Mecnote: Cara Menjaga Komputer yang Sangat Mudah (Part 2)

Cari Model Mac

Jumaat, 5 Januari 2018

Cara Menjaga Komputer yang Sangat Mudah (Part 2)

Cara Menjaga Komputer yang Sangat Mudah (Part 2)


Apakah caranya supaya anda bukan sahaja dapat menjimatkan perbelanjaan di samping memiliki desktop PC yang berkuasa tepat dengan selera anda?

11.   Bersihkan paparan desktop
Kadang kala sikap terburu-buru membawa padah. Tidak perlu memenuhkan paparan desktop anda dengan ikon pintasan, fail atau dokumen yang dirasakan akan menjimatkan masa. Lupakan sahaja kerana ia menyebabkan desktop anda menggunakan lebih banyak memori dan akhirnya menjadi beban. Memanfaatkan folder ‘My Documents’ dan bersihkan paparan desktop. Anda akan melihat peningkatan dalam prestasi.

12.   Laraskan pilihan pengindeksan
Pilihan pengindeksan boleh membantu anda mencari apa yang anda mahu dengan cepat dan mudah pada desktop anda. Anda boleh mencari dengan lebih efisien apabila memfokuskan carian anda dengan tumpuan kepada fail-fail dan folder yang anda biasa gunakan.

13.   Mengesan dan membaiki ralat cakera
Di samping bertindak dengan melakukan Disk Cleanup dan Disk Defragmenter untuk mengoptimumkan prestasi komputer anda, ada alternatif lain yang turut berkesan menambahkan prestasi dengan boleh menyemak integriti fail yang disimpan pada pemacu keras anda dengan menjalankan utiliti Error Checking. Utiliti Error Checking mengimbas pemacu keras untuk sektor lama dan mengimbas kesilapan sistem fail untuk melihat sama ada fail atau folder tertentu yang tidak kena pada tempatnya.

14.   Kosongkan Recyle Bin
Apabila anda memadamkan sesuatu, ia secara automatik akan terus dibuang ke Recyle Bin. Ada sesetengah pengguna yang terlepas pandang sehingga beribu-ribu fail, folder, imej, video tersimpan di dalamnya. Mungkin di luar jangkaan tapi kapasiti storan turut terjejas. Ambil langkah berjaga-jaga untuk hapuskan langsung fail lapuk yang sudah pasti tidak bermanfaat lagi.

15.   Belajar tentang ReadyBoost
Jika anda menggunakan Windows 7 atau Windows Vista, anda boleh menggunakan ReadyBoost untuk mempercepatkan sistem anda. Satu konsep baru dalam menambah ingatan kepada satu sistem, ia membolehkan anda menggunakan pemacu flash USB atau memori kad untuk meningkatkan prestasi tanpa menambah memori tambahan.

16.   Buang bunyi kejadian
Jika anda melumpuhkan untuk terus menggunakan bunyi ‘kejadian’, operasi desktop anda sekurang-kuranya akan lebih stabil dengan prestasi sedikit lancar dengan kebarangkalian untuk desktop anda ‘hang’ kurang.

17.   Matikan Indeks Perkhidmatan Carian
Aplikasi ringkas perkhidmatan pengindeksan membantu mengelaskan dan mengemas kini senarai semua fail pada komputer. Ia membantu anda untuk melakukan carian untuk sesuatu yang lebih cepat kerana ia mengimbas senarai indeks. Tetapi jika anda tahu di mana fail anda, anda boleh melumpuhkan sistem perkhidmatan ini. Ia tidak akan melakukan sebarang kemudaratan kepada anda sebaliknya mengurangkan bebanan desktop.

18.   Defrag pemacu
Terbaik untuk strategi jangka panjang, Desktop anda akan bekerja pada prestasi puncak, Usah khuatir untuk menjadikan tabiat defrag windows pada pemacu keras anda. Ini akan membantu untuk mendapatkan fail anda yang dianjurkan pada pemacu keras sebenar yang pastinya memberikan kesan positif.

19.   Nyahpasang program tidak berguna
Apabila terlalu banyak program yang dipasang, anda mungkin tidak memerlukannya dalam kehidupan seharian sebenarnya. Jika anda pasti tidak menggunakan perisian dan tidak akan ada sebarang rancangan untuk menggunakannya pada masa hadapan, anda boleh nyahpasang untuk membebaskan ruang pemacu keras dan sumber.

20.   Kosongkan Prefetch cache
Untuk memperbaiki masa yang diperlukan ketika muat turun program, Windows meneka fail yang mungkin diperlukan bersebelahan dan memuatkannya ke dalam kolam atau 'cache'. Padam mana yang tidak perlu. Cache akan cepat diisi semula dengan pautan dan fail Windows yang benar-benar perlu. Hasilnya, sistem anda akan berasa lebih responsif dan mendapat manfaat daripada peningkatan prestasi PC.

21.   Resolusi skrin
Perlu tetapkan resolusi skrin pada tahap 15 bit atau 16 bit untuk kedua-dua kelajuan dan memori penjimatan. Apabila berkeinginan untuk bermain ‘games’ dan lain-lain tugasan khas yang memberikan resolusi yang lebih baik, tetapkan tahap yang lebih tinggi.  Untuk mengatahui lebih lanjut silalah lawati website kami di Macnote Studio


Tak tahu dimana lokasi MACNOTE Gombak?


Anda boleh hubungi kami melalui:
                         


Anda amat dialu-alu datang terus ke MACNOTE di Gombak:


KAMI DI GOMBAK ( BERDEKATAN GIANT BT CAVES DAN MCD SERI GOMBAK)
- 10 MINIT DARI KEPONG DAN SELAYANG
- 15 MINIT DARI SETAPAK DAN SENTUL
- 25 MINIT DARI BANGSAR DAN AMPANG 
- 30 MINIT DARI PUCHONG DAMANSARA DAN CHERAS

Ez BroTiada ulasan:

Catat Ulasan