Macbook Repair - Mecnote: WINDOWS 10 DARK MODE – BANTU KURANGKAN MATA DAN OTAK JADI LESU SELEPAS MEMANDANG SKRIN KOMPUTER TERLALU LAMA

Cari Model Mac

Jumaat, 22 Disember 2017

WINDOWS 10 DARK MODE – BANTU KURANGKAN MATA DAN OTAK JADI LESU SELEPAS MEMANDANG SKRIN KOMPUTER TERLALU LAMA

windows 10 dark mode theme

Dengan umur yang semakin meningkat dan beban kerja yang semakin bertambah, mata dan otak saya mudah jadi lesu selepas memandang skrin komputer dalam tempoh yang lama. Salah satu cara untuk saya elakkan mata dan otak mudah jadi lesu ialah dengan menggunakan IPS panel di kedua-dua laptop dan PC monitor. Selain itu, saya juga menggunakan “Dark Mode” di dalam Windows 10, Mac OS dan juga pelbagai aplikasi di PC, iPhone dan Android saya.
Dark Mode juga dikenali sebagai Night Mode, Night Theme dan sebagainya. Dalam artikel kali ini, saya kongsikan bagaimana menggunakan Dark Mode di komputer Windows 10 dahulu.

WINDOWS 10 DARK MODE

windows 10 dark mode
Untuk menggunakan Dark Mode di Windows 10 cukup mudah, masuk Settings > Personalization > Color > Choose your default app mode > Dark.
Kebanyakan aplikasi asal Windows 10 seperti Mail, Calendar, Calculator, Weather akan berubah ke tema warna Dark selepas ini.
windows 10 dark mode
Kebanyakan software yang saya guna adalah menggunakan tema warna gelap jadi saya rasa kurang ‘sakit mata’ bila beralih ke satu-satu software. Contohnya seperti Adobe Lightroom, Photoshop, Premiere Pro, Capture One Pro, Tweeten, Telegram, Visual Studio Code, Steam dan banyak lagi.
windows 10 city wallpaper
Menggunakan Dark Mode juga memudahkan saya bekerja waktu pagi atau malam dan juga dalam gelap atau terang. Dan paling penting, saya berjaya atasi masalah mata dan otak jadi lesu akibat memandang skrin komputer pada waktu lama.
Jika anda belum mencuba Dark Mode, saya sarankan cuba dulu, kalau tidak sesuai anda boleh tukar balik kepada asal dengan mudah dan cepat.
Semoga tips ini dapat membantu anda. Jangan lupa share ya.


Anda ada masalah dengan MacBook/Laptop/Iphone?
  • Slow
  • Rosak
  • Serangan Virus

Jangan risau!! Kami boleh bantu menyelesaikan masalah anda.. 

Tak tahu dimana lokasi MACNOTE STUDIO UIA Gombak?

Anda boleh hubungi kami melalui:
          ·         WhatsApp Abang M
          ·         Facebook Macnote studio
          ·         Hotline 03-4010 3014
                         

Anda boleh datang terus ke MACNOTE di UIA Gombak:

1. KAMI DI GOMBAK ( DALAM UIA GOMBAK)

- 15 MINIT DARI KEPONG DAN SELAYANG
- 25 MINIT DARI BANGSAR DAN AMPANG 
- 30 MINIT DARI SETAPAK DAN SENTUL
-40 MINIT DARI PUCHONG DAMANSARA DAN CHERASTiada ulasan:

Catat Ulasan