Macbook Repair - Mecnote: Tips & Tweak Untuk Pengguna Windows 10 – Part 2

Cari Model Mac

Ahad, 10 Disember 2017

Tips & Tweak Untuk Pengguna Windows 10 – Part 2

Tips & Tweak Untuk Pengguna Windows 10 – Part 2


POWER USER MENU
Untuk `start menu’ yang baru tak sama seperti yang sebelumnya, tapi anda boleh menggunakan `power user menu’ dari windows 8.
Tekan windows key + x untuk keluarkan `shortcut power user menu’
CREATE A SYSTEM IMAGE
`System image’ adalah salinan yang sama `drive’ anda. Dalam `system image’ termasuk sekali dengan `driver’ untuk windows supaya berfungsi. Tidak lupa juga windows  dan `system setting’, aplikasi dan fail anda.
Ada boleh gunakan `system image’ untuk `restore’ pada content laptop anda sekiranya `harddisk’ atau laptop anda tidak berfungsi.
Pergi ke start > setting dan taip file dalam text bok > dan pilih file history tool > kemudian pilih system image backup >pilih destinasi drive mana anda nak simpan backup image tersebut.
HIDE TASKBAR
Jika anda tidak menggunakan `virtual desktop’ atau menggunakan `keyboard’ untuk menukar diantara `desktop’ biasa ke `virtual desktop’, anda boleh hide task view icon.
Klik butang kanan mouse anda > pilih properties. Anda boleh pilih sama ada nak `hide’ atau biarkan sahaja
DECREASE EFFECT
Sekiranya anda menggunakan windows 10, anda boleh meningkatkan lagi prestasi dengan tweak setting pada windows anda.
Buka control panel > pilih system and security > pilih system dan klik advance system setting. Klik setting bawah bahagian performance and customize the effect.
ENABLE ON SCREEN KEYBOARD
Keyboard laptop problem? Ada cara yang boleh lakukan sekiranya masalah ini berlaku. Apa yang anda perlu lakukan, guna `on screen keyboard’
Untuk paparkan `on screen keyboard mudah saja, dan ada 3 cara.
1.      Klik pada start menu > taip osk > dan tekan enter
2.      Pergi ke setting > pilih ease of access > pilih keyboard > dan cari on screen keyboard
3.      Anda juga boleh akses dari `sign-in screen’ > klik ease of access button di sebelah bawah kanan skrin anda dan pilih onscreen keyboard.
HOW TO CONVERT PDF TO WORD DOCUMENT
Menukarkan word ke pdf adalah mudah, hanya pilih option yang betul dari save menu. Akan tetapi untuk menukarkan pdf ke word, sedikit lebih rumit.
Cara biasa orang gunakan copy text pdf dan paste ke dalam word, tetapi ia bukanlah jalan penyelesaian yang ideal. Apa yang anda boleh lakukan ialah dengan menggunakan aplikasi UniPdf. Anda boleh download dari internet.
Download aplikasi dari internet > selesai download install aplikasi tersebut > configure setting untuk aplikasi tersebut > pilih fail > selesai pilih fail convert pdf ke words.
MAKE WINDOWS TOUCH FRIENDLY
Kalau laptop anda mempunyai touch skrin, korang boleh aktifkan windows 10 touch-friendly continuum interface secara manual untuk beroperasi dalam tablet mode.
Pergi ke start > pilih setting > pilih system > dan tekan tablet mode untuk mengubah tingkah laku secara manual.Untuk mengatahui lebih lanjut silalah lawati website kami di Macnote Studio


Tak tahu dimana lokasi MACNOTE Gombak?


Anda boleh hubungi kami melalui:
                         


Anda amat dialu-alu datang terus ke MACNOTE di Gombak:


KAMI DI GOMBAK ( BERDEKATAN GIANT BT CAVES DAN MCD SERI GOMBAK)
- 10 MINIT DARI KEPONG DAN SELAYANG
- 15 MINIT DARI SETAPAK DAN SENTUL
- 25 MINIT DARI BANGSAR DAN AMPANG 
- 30 MINIT DARI PUCHONG DAMANSARA DAN CHERAS

Ez BroTiada ulasan:

Catat Ulasan