Mecnote : TIPS SEBELUM MEMBELI LAPTOP YANG SESUAI

Cari Model Mac

Thursday, 14 December 2017

TIPS SEBELUM MEMBELI LAPTOP YANG SESUAI


TIPS SEBELUM MEMBELI LAPTOP YANG SESUAI
 

1. Tetapkan bajet anda untuk beli laptop

Tetapkan bajet anda berapa ribu yang anda sanggup belanja untuk anda beli laptop ni. 
Sebab apa kena  letak bajet, senanglah juruteknik komputer anda, kawan-kawan yang pandai bab IT atau salesman IT ni bagi cadangan kepada anda laptop apa yang sesuai berdasarkan bajet tadi.

Laptop ni satu investment. Jadi, kalau anda dah tetapkan bajet tu, nasihat anda make sure lebihkan sedikit wang tu. Kerana apa, kadangkala ada laptop yang spesifikasinya lebih bagus, anda hanya perlu tambah seratus dua macam tu. Tak ke rugi? Tapi, kalau itu sahaja bajet anda, stick to the plan je la. At least matlamat anda nak beli laptop dengan bajet yang anda ada dah tercapai.


2. Spesifikasi laptop

Ada sesetengah orang, jenis tak kisah pasal bajet. Asalkan dia dapat spesifikasi seperti yang dia mahukan. Untuk pengetahuan anda orang, laptop adalah komputer yang telah ditetapkan spesifikasinya oleh manufacture dia sendiri. Jadi, agak sukarlah anda orang nak upgrade spesikasi laptop anda. Kalau boleh upgrade pun, RAM atau hard disk sahaja. Lain la PC, itu anda boleh custom ikut suka anda nak yang macam mana.

Ini hierarki processor (Intel Processor)
* Core I9 Processor
* Core I7 Processor
* Core I5 Processor
* Core I3 Processor
* Core 2 Quad Processor


Kenapa processor Core I9 menduduki tempat teratas? Itulah latest processor yang dihasilkan oleh Intel. Kalau anda tanya anda apa beza semua processor ni, anda cuma boleh jawab “Performance.” Makin latest makin power la performance dia. Kalau anda tanya anda, Processor mana yang power, sudah tentulah anda akan suggest pada anda core I9  processor. Untuk keterangan lebih, anda google la pasal processor ni.

Kenapa tak ada AMD Processor? Sepanjang anda guna komputer, anda tak pernah guna AMD dan banyak sejarah hitam anda dengan AMD ni, jadi taknak komen. Macam cakap tadi, untuk keterangan lebih, anda google la pasal processor ni.

Untuk RAM pula, memandangkan sekarang ni kebanyakan laptop baru datang sekali dengan Windows 10, maka anda sarankan anda carilah laptop yang RAM nya berkapasiti 4GB ke atas. Itu minimum requirement tu. Windows 10 punya requirement RAM sahaja dah 2GB. minimum tau. Bayang la kalau laptop anda RAM dia 2GB sahaja. Allahu.. Tuhan sahaja tahu bagaimana lembab dia.

Oh ya. Pasal nak upgrade RAM ni anda jangan risau sangat, kebanyakan laptop baru yang anda jumpa, masih boleh lagi untuk anda upgrade RAM nya. Jadi, tak ada masalah sangat. Anda boleh upgrade RAM anda kepada kapasiti yang lebih besar dikemudian hari.


3. Beli laptop ikut keperluan semasa

Kebanyakan customer anda yang nak beli laptop dengan anda, anda akan tanya dahulu keperluan dia macam mana. Maksud keperluan di sini, dia nak beli laptop tu untuk kegunaan apa. Setakat ni, 4 kategori keperluan sahaja yang pernah anda jumpa:

- Keperluan kerja-kerja pejabat
- Keperluan pelajar sekolah (ni budak-budak IPTA/S la ni biasanya)
- Keperluan gamers
- Keperluan designer


Kalau ada keperluan lain, boleh la maklumkan pada anda. Nak tahu juga keperluan lain ni. Mana la tahu anda boleh update post ni dikemudian hari.


i. Kalau untuk keperluan kerja-kerja pejabat sahaja, spesifikasi laptop yang sederhana pun sudah memadai untuk dibeli. Tak perlu la nak beli yang spesifikasi tinggi sebab keperluannya hanya untuk kerja-kerja pejabat sahaja.

ii. Kalau keperluan pelajar sekolah ni, biasanya anda tanya dulu dia ambil course apa di tempat dia belajar. Senang sikit anda bagi cadangan. Tapi biasalah, kalau student ni mesti nak yang lagi UP. Cari laptop power-power. Lagi-lagi lelaki pasal time malam nak main Dota. Macam la anda tak tahu. Tak payah nak berselindung. Anda dulu pun pernah jadi student juga. Kahkahkah.


iii. Untuk gamers, setiap keperluan dia berbeza-beza, seeloknya anda tanya terlebih dahulu dengan kawan-kawan anda yang kaki game, atau anda tanya kawan-kawan anda yang pandai bab IT ni. Lepas anda dapat input, cari pula maklumat kat internet untuk cari model laptop yang sesuai.

Tapi nasihat saya, kalau anda kaki game, baik anda beli PC je la sebab apa, kepuasan dia lain macam woih. Kahkahkah. Laptop ni tak feel buat main game. Percaya lah cakap anda ni. Lain la kalau anda kaya, boleh beli laptop Alienware. Alienware punya barang memang power.


iv. Keperluan designer ni nak sentuh sikit.Kadang-kadang kesian juga budak-budak yang ambil course design ni. Ye la, depa ni tak tahu laptop apa yang sesuai untuk depa guna. Ni abang nak nasihat, kalau anda berkemampuan, saya sarankan anda beli la laptop Apple (Macbook Pro terutamanya). Sebab apa saya suruh anda beli laptop Apple adalah disebabkan Apple lebih lancar dan sedap untuk anda membuat design. Perisian seperti Adobe lebih ringan di Apple berbanding Windows. Kebanyakan designer semua menggunakan Apple. Anda tanyalah mereka sebabnya kenapa.

Walaubagaimanapun, bukanlah anda tak boleh buat design dekat laptop yang pakai Windows, boleh sahaja. Tak ada masalah. Cuma anda nak tekankan disini, carilah laptop yang mempunyai cip grafik seperti AMD Radeon atau nVidia GeForce. Cip grafik ni membantu melancarkan lagi anda punya proses sewaktu anda mendesign. RAM dia pula, nak sedap buat design ni at least mesti 8GB.



Nak cari laptop baru dengan RAM 8GB ni memang payah. Kalau ada pun harga dia boleh tahan mahal. Anda tak perlu risau, anda boleh beli laptop yang 4GB sahaja RAM dia. Lepas tu, anda beli RAM yang lebih besar, anda tambah atau anda tukar RAM sedia ada tu. Macam anda cakap tadi, anda tak perlu risau, kebanyakan laptop baru yang anda jumpa, masih boleh lagi untuk anda upgrade RAM nya.

Untuk lebih mudah, anda ringkaskan khas spesifikasi minimum untuk keperluan design ni.
Processor: Core i5 processor ke atas
RAM: 4GB (minimum) 8GB (Better)
Cip Grafik: AMD Radeon atau nVidia Geforce dengan 1GB VRAM (minimum)

Apapun keputusan anda, pastikan dapatkan maklumat berkaitan terlebih dahulu daripada juruteknik komputer, kawan-kawan yang pandai bab IT ataupun Salesman IT agar mudah nak buat keputusan nanti. Mereka ni hanya bagi cadangan sahaja kepada anda, keputusan untuk membeli adalah ditangan anda.



siakapkeli

Untuk mengatahui lebih lanjut silalah lawati website kami di Macnote Studio


Tak tahu dimana lokasi MACNOTE Gombak?


Anda boleh hubungi kami melalui:
                         


Anda amat dialu-alu datang terus ke MACNOTE di Gombak:


KAMI DI GOMBAK ( BERDEKATAN GIANT BT CAVES DAN MCD SERI GOMBAK)
- 10 MINIT DARI KEPONG DAN SELAYANG
- 15 MINIT DARI SETAPAK DAN SENTUL
- 25 MINIT DARI BANGSAR DAN AMPANG 
- 30 MINIT DARI PUCHONG DAMANSARA DAN CHERAS





Ez Bro




No comments:

Post a comment