Macbook Repair - Mecnote: Tambah RAM Laptop Jadi Laju?

Cari Model Mac

Rabu, 13 Disember 2017

Tambah RAM Laptop Jadi Laju?

Tambah RAM Laptop Jadi Laju?
RAM atau Random Access Memory ini merupakan sekeping kad pada laptop dan juga desktop. Ia berfungsi untuk membaca dan menyimpan data ketika komputer sedang digunakan. Data yang disimpan akan hilang setelah komputer dimatikan.
Jumlah RAM yang tinggi tidak menambahkan kelajuan komputer ini kerana ia hanya untuk membolehkan anda membuka banyak software pada satu-satu masa.
Sebagai contoh, dengan 1 GB RAM anda boleh buka Chrome dengan Words tanpa sebarang masalah, dan jika anda tambah lagi satu software Powerpoint, laptop akan mula jadi hang. Dan bila anda tambah 1GB RAM lagi, Powerpoint boleh dibuka tanpa laptop menjadi hang.

Kelajuan laptop ini berdasarkan:
1. Windows. Background software dan juga virus, boleh menyebabkan laptop menjadi perlahan.
2. Hard Disk. Hard disk perlu berada di dalam kondisi yang baik. Untuk lebih kelajuan, anda boleh menggunakan SSD, kerana SSD adalah 5 hingga 10 kali laju berbanding hard disk.
3. Processor. Processor juga memainkan peranan yang penting untuk kelajuan sesebuah laptop. Jika anda menggunakan processor berjenis Atom ataupun Centrino, mungkin selepas format akan ada rasa sedikit laju.Untuk mengatahui lebih lanjut silalah lawati website kami di Macnote Studio


Tak tahu dimana lokasi MACNOTE Gombak?


Anda boleh hubungi kami melalui:
                         


Anda amat dialu-alu datang terus ke MACNOTE di Gombak:


KAMI DI GOMBAK ( BERDEKATAN GIANT BT CAVES DAN MCD SERI GOMBAK)
- 10 MINIT DARI KEPONG DAN SELAYANG
- 15 MINIT DARI SETAPAK DAN SENTUL
- 25 MINIT DARI BANGSAR DAN AMPANG 
- 30 MINIT DARI PUCHONG DAMANSARA DAN CHERAS

Ez BroTiada ulasan:

Catat Ulasan