Macbook Repair - Mecnote: Mengapa Perlu Clean Dust dan Menukar Thermal Paste

Cari Model Mac

Rabu, 13 Disember 2017

Mengapa Perlu Clean Dust dan Menukar Thermal Paste

Mengapa Perlu Clean Dust dan Menukar Thermal PasteLaptop kita merupakan sebuah peranti elektronik, ia akan menjadi lebih panas setelah makin lama digunakan. Haba merupakan musuh nombor satu untuk laptop dan juga barang-barang elektronik. Dengan haba yang tak terkawal, laptop anda akan berkemungkinan untuk crash ataupun shutdown secara automatic.
Kipas pada laptop berfungsi seperti vacuum, mengambil udara daripada luar dan mengalirkannya keluar. Habuk dan serpihan-serpihan akan dibawa sekali masuk kedalam laptop. Sayang sekali, pada laptop tiada peralatan untuk menapis habuk-habuk ini.

Sebab yang pertama
Habuk-habuk yang dibawa masuk ke dalam laptop akan melekat pada kipas laptop, dan mengakibatkan kipas pada laptop anda menjadi berat dan berpusing dengan perlahan. Apabila kipas tidak dapat berfungsi dengan elok untuk mengalirkan haba keluar, suhu akan meningkat, memberi kesan yang buruk pada komponen dalaman laptop anda.

Sebab yang kedua
Habuk-habuk ini juga boleh menyumbatkan heatsink laptop anda dan menyebabkan system cooling pada laptop anda mejadi kurang efektif. Beberapa cara untuk anda tahu jika habuk anda tersumbat adalah, anda dengar bunyi kipas yang kuat, suhu yang sangat tinggi dan juga laptop anda kerap mati ataupun kerap restart.

Sebab yang ketiga
Thermal Paste ataupun Thermal Compund merupakan sebuah bahan dimana ia menjadi pengalir haba daripada processor dan juga cipset grafik anda kepada heatsink. Barang elektonik lebih cenderung untuk panas dan menjadi lebih panas menjadikan thermal paste itu kering. Jika tiada pengaliran haba ke luar, ia akan menyebabkan processor dan juga cipset grafik anda overheat dan rosak.

Untuk penjagaan laptop yang elok, saya sarankan anda untuk membersihkan habuk pada laptop anda dan menggantikan thermal paste yang baru.

Untuk mengatahui lebih lanjut silalah lawati website kami di Macnote Studio


Tak tahu dimana lokasi MACNOTE Gombak?


Anda boleh hubungi kami melalui:
                         


Anda amat dialu-alu datang terus ke MACNOTE di Gombak:


KAMI DI GOMBAK ( BERDEKATAN GIANT BT CAVES DAN MCD SERI GOMBAK)
- 10 MINIT DARI KEPONG DAN SELAYANG
- 15 MINIT DARI SETAPAK DAN SENTUL
- 25 MINIT DARI BANGSAR DAN AMPANG 
- 30 MINIT DARI PUCHONG DAMANSARA DAN CHERAS

Ez BroTiada ulasan:

Catat Ulasan