Mecnote : LAPTOP SAYA TAK BOLEH NAK ON!

Cari Model Mac

Tuesday, 12 December 2017

LAPTOP SAYA TAK BOLEH NAK ON!


Image result for laptop cannot on
Pernah tak jadi laptop tak boleh nak on, lepas tu rasa stress sebab semua kerja ada kat dalam tu?
.
Okay laptop tak boleh nak on ni ada beberapa punca, jadi kita boleh cuba untuk troubleshoot dulu sebelum tentukan apa masalah yang sebenar.
.
1. Bateri. 
Kadang-kadang bila bateri kita short, dia akan jadikan laptop kita tak boleh nak on, tanggalkan bateri lepas tu gunakan charger sahaja, kalau on, dah boleh guna macam biasa, kalau tak, proceed ke langkah kedua.
.
2. Charger.
Charger ni merupakan benda yang penting untuk laptop kita, kalau charger rosak, memang laptop kita tak boleh on. Macam mana nak try dengan charger lain? Boleh cari kawan yang menggunakan charger yang mempunyai power yang sama, ataupun terus ke kedai laptop untuk test. Kalau sama lagi proceed ke langkah ketiga.
.
3. Clearkan tenaga elektrik dalam laptop.
Untuk ni macam mana nak buat? Senang je, cabut semua bateri dan charger, tekan power button dalam 50-60 saat, dan pasang semula charger dan cuba hidupkan. 
.
Kalau selepas buat 3 langkah ini masih lagi laptop tak boleh nak on, berkemungkinan besar masalah pada hardware dan secara lebih spesifiknya pada motherboard. Untuk masalah motherboard ini, boleh rujuk kat mana-mana kedai laptop untuk dapatkan kepastian.



Semoga tips ini dapat membantu anda. Jangan lupa share ya.




Anda ada masalah dengan MacBook/Laptop/Iphone?
  • Slow
  • Rosak
  • Serangan Virus

Jangan risau!! Kami boleh bantu menyelesaikan masalah anda.. 

Tak tahu dimana lokasi MACNOTE STUDIO UIA Gombak?

Anda boleh hubungi kami melalui:
          ·         WhatsApp Abang M
          ·         Facebook Macnote studio
          ·         Hotline 03-4010 3014

                    

                         

Anda boleh datang terus ke MACNOTE di UIA Gombak:

1. KAMI DI GOMBAK ( DALAM UIA GOMBAK)

- 15 MINIT DARI KEPONG DAN SELAYANG
- 25 MINIT DARI BANGSAR DAN AMPANG 
- 30 MINIT DARI SETAPAK DAN SENTUL
-40 MINIT DARI PUCHONG DAMANSARA DAN CHERAS


No comments:

Post a comment