Macbook Repair - Mecnote: Laptop Jatuh Apa yang Harus Dilakukan?

Cari Model Mac

Sabtu, 30 Disember 2017

Laptop Jatuh Apa yang Harus Dilakukan?

Pada masa ini elektronik menjadi bahan keperluan yang sangat penting dalam kehidupan sehari-hari, Elektronik dapat membantu kita dalam berbagai hal, baik dalam hubungan antar teman maupun hubungan kerja yang tak menghadkan ruang, jarak dan masa.
Apabila tiba-tiba leptop anda jatuh, berikut ini adalah beberpa langkah yang perlu anda lakukan jika tiba-tiba Laptop anda jatuh ke lantai.
kaptop-head

Tips Pada masa Laptop Jatuh

  1. Cek kerosakan luar
Cek kerosakan pada badan leptop terutama skrin laptop. Jika ada keretakan pada skrin, anda harus lekas menggantinya.
Bila yang mengalami kerosakan bahagian seperti port USB, kabel monitor ataupun lainnya. Jika salah satu port USB rosak, hanya ada 2 pilihannya, iaitu (1) menukar motherboard dan (2) membiarkan port tetap rosak. Sebab, menukar motherboard memerlukan kos yang tidak murah
  1. Item keadaan power laptop
Apabila leptop pernah terjatuh, dan tiba-tiba saja mati dalam keadaan hidup, kemungkinan besar motherboard-nya mengalami kerosakan.
Jika laptop mengeluarkan suara aneh apabila dihidupkan kembali, sebaiknya matikan lagi leptop anda sejenak, setelah itu hidup kembali laptop anda. Hal tersebut boleh disebabkan RAMnya rosak. Akan tetapi bila tetap gagal, segeralah bawa laptop anda ke tempat servis.
  1. item paparan
Setelah leptop terjatuh, hidupkanlah kembali leptop anda. Setelah itu, cubalah untuk memeriksa skrin leptop anda secara teliti, apakah terjadi kerosakan seperti tedapat bintik hitam atau sebagainya.
Perlu anda ketahui, kewujudan bintik hitam kecil (death pixel) sekecil apapun boleh berubah menjadi besar. Jika tanda-tanda tersebut muncul, sebaik-baiknya segeralah menukar skrin LCD laptop anda.
  1. Cek sistem operasi
Jika masa menghidupkan laptop terdapat suara seperti kipas angin, kemungkinan besar hard disk anda rosak. Tanda lainnya iaitu laptop menjadi sering ‘hang’.
Untuk memperbaikinya, anda boleh memasang semula komputer riba anda. Kerana memasang semula kesan kehilangan fail-fail di leptop anda, sebaiknya anda mempunyai cadangan file-file anda sebelum hal-hal yang tak diharapakan terjadi pada leptop anda.
  1. backup data
Backup data disyorkan menggunakan flash disk atau burning data (CD atau DVD). Jika file terlalu besar, anda boleh menggunakan media penyimpanan awan (cloud).
Backup data berguna saat laptop anda mati total, atau rosak kerana jatuh. Dengan backup data, anda boleh menyelamatkan fail-fail penting anda saat laptop anda benar-benar tidak dapat diselamatkan.
Credit to kanalpost

Semoga tips ini dapat membantu anda. 

Jangan lupa share ya.

Anda ada masalah dengan MacBook/Laptop/Iphone?
  • Slow
  • Rosak
  • Serangan Virus

Jangan risau!! Kami boleh bantu menyelesaikan masalah anda.. 

Tak tahu dimana lokasi MACNOTE STUDIO UIA Gombak?

Anda boleh hubungi kami melalui:
          ·         WhatsApp Abang M
          ·         Facebook Macnote studio
          ·         Hotline 03-4010 3014

                         

Anda boleh datang terus ke MACNOTE di UIA Gombak:

1. KAMI DI GOMBAK ( DALAM UIA GOMBAK)

- 15 MINIT DARI KEPONG DAN SELAYANG
- 25 MINIT DARI BANGSAR DAN AMPANG 
- 30 MINIT DARI SETAPAK DAN SENTUL
-40 MINIT DARI PUCHONG DAMANSARA DAN CHERAS


Tiada ulasan:

Catat Ulasan