Mecnote : KOMPUTER SAYA SLOW, MACAM MANA NAK FIX?

Cari Model Mac

Monday, 11 December 2017

KOMPUTER SAYA SLOW, MACAM MANA NAK FIX?



Kebiasaannya, kalau tanya kawan,kawan, ataupun search kat internet, biasa orang kata sebab virus, sebab dah terlalu banyak file, dan cara untuk betulkan masalah ni adalah dengan format komputer.

.
Kita kena kaji balik punca ataupun sumber masalah yang sebenarnya, dan kebiasaannya hanya dua punca utama sesebuah komputer boleh menjadi lembab iaitu hard disk yang rosak Windows yang bermasalah ataupun hard disk yang rosak.
.
Windows bermasalah ni termasuklah adanya virus ataupun software yang tak diperlukan, ada file Windows yang hilang dan menyebabkan Windows corrupt.
.
Solution untuk masalah Windows?
Boleh cuba untuk download softwrae antivirus, dan buang semua program yang tak digunakan atau diperlukan. Jika lepas buat masih sama, ataupun tak lepas nak buang, dan anda boleh format terus komputer.
.
Hard disk yang bermasalah ni macam mana nak tahu?
Boleh download Hard Disk Sentinel daripada Internet dan pada software ini, kita boleh tengok berapa percentage health hard disk yang tinggal, jika pada 100%, hard disk anda tidak mempunyai masalah langsung,
.
Jika hard disk dibawah 100% seperti 99%, hard disk anda boleh menjadi slow dan kurang efektif berbanding sebelumnya. Dan anda juga berisiko untuk kehilangan data.
.
Kalau datang ke kedai, staff kita cek hard disk dah problem, terus staff kita akan pesan untuk simpan data kat luar ataupun online, sebab bila-bila je hard disk boleh rosak sepenuhnya.
.
Solution masalah hard disk?
Tukar kepada hard disk yang baru ataupun upgrade kepada SSD untuk mendapatkan performance lebih laju daripada hard disk biasa.
.



Semoga tips ini dapat membantu anda. Jangan lupa share ya.


Anda ada masalah dengan MacBook/Laptop/Iphone?
  • Slow
  • Rosak
  • Serangan Virus

Jangan risau!! Kami boleh bantu menyelesaikan masalah anda.. 

Tak tahu dimana lokasi MACNOTE STUDIO UIA Gombak?

Anda boleh hubungi kami melalui:
          ·         WhatsApp Abang M
          ·         Facebook Macnote studio
          ·         Hotline 03-4010 3014

                    

                         

Anda boleh datang terus ke MACNOTE di UIA Gombak:

1. KAMI DI GOMBAK ( DALAM UIA GOMBAK)

- 15 MINIT DARI KEPONG DAN SELAYANG
- 25 MINIT DARI BANGSAR DAN AMPANG 
- 30 MINIT DARI SETAPAK DAN SENTUL
-40 MINIT DARI PUCHONG DAMANSARA DAN CHERAS


No comments:

Post a comment