Macbook Repair - Mecnote: Apakah tanda-tanda keyboard laptop rosak?

Cari Model Mac

Selasa, 26 Disember 2017

Apakah tanda-tanda keyboard laptop rosak?
Keyboard laptop mudah rosak jika tidak digunakan dengan cermat. Misalnya, kamu menaip seolah-olah kamu menggunakan mesen taip. Keyboard laptop sangat sensitif. Sekali tekanan manja sahaja dah boleh respon dengan baik.

Sebenarnya, keyboard laptop mudah untuk ditukar. Ia dihubungkan dengan beberapa gabungan wayar penghubung sahaja dengan motherboard laptop. Apabila dipisahkan daripada laptop, seolah-olah bagaikan papan nipis sahaja.

Ada sesetengah pengguna, jika keyboard rosak, mereka pisahkan keyboard tersebut dan hubungkan keyboard usb sahaja. Itu merupakan satu alternatif jika kamu tiada budget untuk menukar keyboard laptop yang baru. Biasanya harga keyboard laptop boleh menjangkau sehingga RM 200 sedangkan keyboard usb, RM 15 sudah boleh didapati.

Tanda-tanda utama keyboard laptop rosak 

Semasa kamu mahu ON laptop kamu, laptop akan mengeluarkan bunyi beep berulang kali. Kadang-kadang apabila masuk windows baru ia akan berhenti berbunyi. Ada juga kes laptop berbunyi tetapi screen gelap sahaja.

Selain itu, semasa kamu menaip, sekali tekan butang huruf, berderet akan keluar seolah-olah kamu tekan butang tersebut banyak kali. Contoh, RRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR. Selalunya ini tanda awal sebelum bunyi beep dikeluarkan. Apabila tahap beep berbunyi, keyboard laptop sudah tidak boleh berfungsi.Semoga tips ini dapat membantu anda. Jangan lupa share ya.Anda ada masalah dengan MacBook/Laptop/Iphone?
  • Slow
  • Rosak
  • Serangan Virus

Jangan risau!! Kami boleh bantu menyelesaikan masalah anda.. 

Tak tahu dimana lokasi MACNOTE STUDIO UIA Gombak?

Anda boleh hubungi kami melalui:
          ·         WhatsApp Abang M
          ·         Facebook Macnote studio
          ·         Hotline 03-4010 3014

                         

Anda boleh datang terus ke MACNOTE di UIA Gombak:

1. KAMI DI GOMBAK ( DALAM UIA GOMBAK)

- 15 MINIT DARI KEPONG DAN SELAYANG
- 25 MINIT DARI BANGSAR DAN AMPANG 
- 30 MINIT DARI SETAPAK DAN SENTUL
-40 MINIT DARI PUCHONG DAMANSARA DAN CHERAS
Tiada ulasan:

Catat Ulasan