Mecnote : Antara Tanda-Tanda Motherboard Laptop Anda Rosak

Cari Model Mac

Sunday, 17 December 2017

Antara Tanda-Tanda Motherboard Laptop Anda Rosak

Kerosakan motherboard laptop sudah sinonim untuk semua orang di luar sana. Ramai diantara pengguna laptop di luar sana mengalami masalah ini. Anda diantara mereka yang buntu apa yang patut mereka lakukan. Pengguna mempunyai dua pilihan sama ada repair laptop atau membeli laptop yang baru.

laptop-masalah-motherboard
Repair motherboard laptop yang rosak akan terjadi sekiranya tuan punya laptop bersetuju untuk melakukan servis tersebut. Ini sedikit sebanyak dapat menjimatkan kos jika di bandingkan dengan kos membeli laptop baru dianggar RM1500++ bergantung pada model dan spesifikasi.
Sekiranya kos membaiki motherboard itu sangat tinggi kebanyakkan kedai pakar akan menasihatkan anda untuk tidak meneruskan servis kerana tidak berbaloi. Mereka juga memberikan cadangan untuk membeli laptop baru.
Jadi apa yang perlu anda buat? Mencegah itu lebih baik dari di ubati. Jadi anda perlu mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengurangkan risiko berlaku kerosakan motherboard.

Tanda-Tanda Motherboard Laptop Anda Rosak

Doctor working on a laptop
  1. Laptop tak boleh nak ON. Tekan berpuluh-puluh kali button ON pun tak menyala.
  2. Laptop boleh ON, tapi display dekat skrin laptop tak keluar. Dah cuba connect dengan external monitor pun tak keluar juga.
  3. Cucuk adepter dekat laptop tak menyala dan cuba tukar adepter baru pun masih sama indicator pada laptop tak menyala.
  4. ON laptop tapi display tak cun, display yang keluar macam tv rosak macam gambar matrix warna hijau.
  5. ON laptop tak sampai 5-10 minit tiba-tiba laptop tu auto shutdown atau auto restart dengan sendiri.
  6. Indicator laptop anda berkelip-kelip.
Semoga tips ini dapat membantu anda. Jangan lupa share ya.



Anda ada masalah dengan MacBook/Laptop/Iphone?
  • Slow
  • Rosak
  • Serangan Virus

Jangan risau!! Kami boleh bantu menyelesaikan masalah anda.. 

Tak tahu dimana lokasi MACNOTE STUDIO UIA Gombak?

Anda boleh hubungi kami melalui:
          ·         WhatsApp Abang M
          ·         Facebook Macnote studio
          ·         Hotline 03-4010 3014

                    

                         

Anda boleh datang terus ke MACNOTE di UIA Gombak:

1. KAMI DI GOMBAK ( DALAM UIA GOMBAK)

- 15 MINIT DARI KEPONG DAN SELAYANG
- 25 MINIT DARI BANGSAR DAN AMPANG 
- 30 MINIT DARI SETAPAK DAN SENTUL
-40 MINIT DARI PUCHONG DAMANSARA DAN CHERAS


No comments:

Post a comment