Mecnote : Punca Macbook / Imac Running Slow

Cari Model Mac

Friday, 13 July 2018

Punca Macbook / Imac Running Slow


Punca Macbook / Imac Running Slow

Image result for macbook
 DISK DRIVE GETTING FULL
Hard disk merupakan salah satu dari komponen Mac yang menyimpan semua data-data anda simpan, contohnya seperti dokumen, gambar, video, muzik termasuk dengan OS (Operating System).
Tiada apa-apa yang melambatkan Mac anda lebih daripada mempunyai terlalu banyak data-data dalam Harddisk. Kalau anda boleh meringankan beban pada Mac anda, korang pasti dapat melihat perubahan dengan peningkatan dalam kelajuan.
Solution/Tips:
·       Clean up data, file, document lama yang tidak diperlukan
·       Organize desktop anda
·       Backup data, file, document yang penting yang diperlukan sahaja.
·       Anda boleh cuba mengunakan software CleanMyMac3. ( ia boleh remove caches, logs, languages pack dan lain-lain.

OUTDATED OS X
Untuk Mac OS X ( Operating System ) adalah sangat penting, dan membantu performance Mac anda. Biasanya OS X yang lama berjalan dengan perlahan berbanding dengan OS X yang baru.
Sebab tu lah Apple menyeluarkan OS X yang baru setiap tahun atau pun lebih. OS X yang sesuai digunakan bergantung pada model / year Mac anda di manufacture bukan semua OS X yang di keluar kan oleh Apple sesuai untuk semua product Mac.
OS X yang baru Apple perkenalkan OS Seirra 10.12, kebanyakkan Mac tahun 2015 keatas sesuai menggunakan OS Seirra.
Solution / Tips:
·       Update latest OS X
STARTUP PROBLEM
Startup programs merupakan programs yang berjalan secara automatik apabila operating system berjalan. Bila anda ON Mac anda, banyak software, programs akan akan load dalam background.
Perkara ini bukan sahaja slow kan Mac dan juga startup OS anda sepanjang permulaan OS.
Solution / Tips:
·       Remove startup untuk software / programs yang tidak diperlukan
·       Pergi ke system preference > user&group > klik username anda > klik pada login item > pilih dan klik pada apps yang anda tak mahu lauch ketika startup > kemudian klik symbol “-“ terletak dibawah list disebelah kiri, ini akan remove apps yang ada di dalam list. ( lagi kurang apps di dalam list lagi bagus. Ini dapat membantu mempercepatkan lagi Mac anda.
HARDWARE PROBLEM / HARDWARE TOO OLD
Malangnya, Mac anda sudah terlalu tua/lama untuk dibaiki. Apabila hardware Mac anda sudah terlalu lama, kelajuan akan jatuh secara drastik dan anda boleh melakukan sedikit baik pulih tanpa mengambil langkah yang serius.
Solution / Tips:
·       Upgrade RAM
·       Upgrade harddisk
·       Upgrade SSD
OUT OF RAM / LOW ON RAM
Apa itu RAM? Anda boleh bandingkan RAM adalah untuk memori jangka masa pendek dan harddisk untuk memori jangka masa panjang. RAM focus kepada kerja yang anda sedang buat sekarang.
Solution / Tips:
·       Hentikan semua programs yang tidak lagi digunakan.
·       Jangan bukan terlalu banyak browser
·       Elakkan buka banyak programs

HARDDISK FAILURE
Kegagalan harddisk / hard drive menjadikan Mac anda tidak dapat perform dengan baik. Pontensi masalah ini adalah sangat teruk dan berpotensi untuk anda kehilangan data-data penting atau data corrupt.
Masalah ini juga menyebabkan Mac anda run dengan perlahan , masalah ini tidak boleh diambil ringan.
Tanda-tanda harddisk anda bermasalah, bunyi yang pelik , bunyi tik-tik macam jam, sekiranya anda menjalankan  Disk utility first aid selalu fail, keluar paparan error unrepairable ‘verify’ atau ‘repair disk’ function.
Solution / Tips:
·       Segera backup data anda dan run time machine
·       Backup data dalam external harddisk
·       Tukar harddisk yang rosak dengan harddisk baru
·       tukar kepada SSD sekiranya anda mahukan performance yang lebih baik

                           Kami Di seri Kembangannn


( Dalam Bazaar Rakyat PKPS )

- 15 MINIT DARI Putrajaya , Puchong

- 25 MINIT DARI Cheras

- 30 MINIT DARI Ampang

- 40 MINIT DARI Bangsar , Shah Alam







Macnote Studio Seri Kembangan 

Lot G - 45 , Bazar Rakyat PKPS

Jalan Putra Permai 5/4

Bandar Putra Permai

43300 Seri Kembangan Selangor

Waze  : Bazar Rakyat PKPS

Google Maps : Bazar Rakyat PKPS

Email : macbookstationsk@gmail.com

Phone : 0389382344 

Hp : 0105267005

Landmark : Cari Hotel M design ( Tengok Gambar Di atas ) 

Waktu Operasi : Isnin - Ahad ( 10.00 am - 9.00pm ) di buka setiap hari