Mecnote : Antara punca macbook anda slow

Cari Model Mac

Saturday, 4 August 2018

Antara punca macbook anda slow


Antara punca macbook anda slow

Banyak punca yang menyebabkan macbook anda slow. Antaranya ialah:

Lama tidak service mac.


Contoh habuk di fan terlalu banyak.

Antara punca kenapa mac anda slow, disebabkan terlampau banyak habuk yang berada di fan mac.Apabila terdapat habuk yang banyak, fan akan menjadi slow dan tidak dapat memberikan suhu yang sepatutnya untuk board.Dan akan mengakibat kan kerosakkan lain.

macOS sudah outdated.

 Image result for high sierramacOS High Sierra selepas macOS Sierra

Ada sebab kenapa Apple melancarkan OS X baru setiap tahun atau lebih. Biasanya OS X version lama agak slow berbanding yang baru. OS X mac anda sangat-sangat penting untuk menentukan macam mana tahap performance mac berfungsi. Jadi dah tahukan salah satu punca kenapa mac anda slow? Lepas ni jangan segan-segan ya untuk upgrade macOS. Walaubagaimanapun, sebelum upgrade, hati-hati, sebab setiap OS X yang dikeluarkan Apple memerlukan spesifikasi minimum mac. So cek dulu macbook/imac anda samada menepati spesifikasi, kalau tak, lain jadinya.

Macbook model lama.

 Image result for old macbookUpgrade SSD adalah salah satu jalan penyelesaian

Banyak spare part untuk mac model lama sudah tak dikeluarkan. Kalau ada sekalipun, spare partnya tak dapat nak menandingi keluaran mac model yang baru. Kelajuan mac anda akan jatuh mendadak serentak dengan keluaran terbaru macbook/imac yang mempunyai spesifikasi yang lebih tinggi. Mari kita ambil contoh mudah, banyak model mac lama masih menggunakan RAM dengan kelajuan 1066, dan sekarang untuk stok RAM berkelajuan seperti 1066 sangat susah untuk didapati di pasaran. Jika ikut pengalaman kami, untuk upgrade mac model lama ni, kami di kedai Macnote studio seri kembangan akan suggest untuk upgrade SSD.

Harddisk/SSD penuh.

 Image result for hard disk vs ssdContoh kapasiti storage hampir penuh

Antara punca yang paling biasa kenapa mac anda slow adalah disebabkan terlampau banyak data yang disimpan dalam storage mac. Jadi, cepat-cepatlah delete mana-mana fail atau apps yang sudah tidak digunakan. Kebiasaannya juga, ramai pengguna mac di luar sana gemar menggunakan external hard disk untuk menyimpan data-data fail yang lebih besar saiz kapasitinya.


                 Kami Di Seri Kembangan


( Dalam Bazaar Rakyat PKPS )

- 15 MINIT DARI Putrajaya , Puchong

- 25 MINIT DARI Cheras

- 30 MINIT DARI Ampang

- 40 MINIT DARI Bangsar , Shah Alam







Macnote Studio Seri Kembangan 

Lot G - 45 , Bazar Rakyat PKPS

Jalan Putra Permai 5/4

Bandar Putra Permai

43300 Seri Kembangan Selangor

Waze  : Bazar Rakyat PKPS

Google Maps : Bazar Rakyat PKPS

Email : macbookstationsk@gmail.com

Phone : 0389382344 

Hp : 0105267005

Landmark : Cari Hotel M design ( Tengok Gambar Di atas ) 

Waktu Operasi : Isnin - Ahad ( 10.00 am - 9.00pm ) di buka setiap hari