Mecnote : Punca Bateri Iphone Rosak / Gelembung

Cari Model Mac

Monday, 2 July 2018

Punca Bateri Iphone Rosak / Gelembung


-->
Punca Bateri Iphone Rosak / Gelembung

Antara masalah yang sering berlaku ke atas telefon ialah bateri cepat rosak,drain,gelembung.Paling ketara dan biasa saya jumpa ialah bateri gelembung.


 

Gambar diatas contoh bateri iphone yang telah rosak / gelembung.

  
Akibat dari bateri gelembung.hampir merekah,pecah dan hampir meletup.Telefon tak jatuh,tapi hampir merekah sampai begini.Kesan dari gelembungan bateri.Bateri perlu diganti dengan kadar segera.




Antara Punca-Punca yang menyebabkan Bateri Gelembung ialah :



1) Penggunaan 'charger' tiruan


- Charger tiruan tidak ada Cut Off.Maksudnya,bila kita caj (charger tiruan) ia tidak akan berhenti mengecas walaupun bateri telah penuh 100%.


2) Penggunaan telefon semasa mengecas


- Ia boleh mengakibatkan bateri menjadi terlalu panas / Overheated.


3) Mengecas terlalu lama


- Kalau guna charger yang original,tiada masalah.Jika charger tiruan ,itu yang bermasalah.Ia berkait dengan Volt.Terlalu banyak tenaga yang mengalir masuk ke dalam bateri.


4) Banyak application running in background


- Bateri cepat drain jika terlalu banyak application yang masih running.Puncanya ialah lupa nak off dan tak ambil peduli tentang masalah tersebut.Nasihat saya,selepas run satu program tu,terus off jika dah tak mahu guna.Ia mampu menyelamatkan jangka hayat bateri anda.


5) Kerap Mengecaj


- Terlalu kerap caj juga punca kepada bateri gelembung.Bateri belum betul2 low pun dah nak caj.Main game sambil mengecaj pun satu punca juga.Guna telefon sambil caj.Bukan saja merosakkan bateri,malah membahayakan nyawa kita sendiri.Ada kes seorang perempuan mati akibat terkena renjatan elektrik semasa menjawab panggilan (Telefon sedang dicaj).


Apa yang saya nyatakan diatas adalah berdasarkan pengalaman saya sendiri dan orang lain.Mungkin juga ada persamaan dengan anda semua.Jika ada,boleh kongsikan dengan pembaca semua di ruangan komen.


Saya percaya setiap dari kita mempunyai pengalaman yang berbeza-beza.

Demikian saja perkongsian,diharap akan memberi input berguna pada anda semua.


Sekian.Terima kasih & salam hormat :)



                                    Kami Di seri Kembangan


( Dalam Bazaar Rakyat PKPS )

- 15 MINIT DARI Putrajaya , Puchong

- 25 MINIT DARI Cheras

- 30 MINIT DARI Ampang

- 40 MINIT DARI Bangsar , Shah Alam







Macnote Studio Seri Kembangan 

Lot G - 45 , Bazar Rakyat PKPS

Jalan Putra Permai 5/4

Bandar Putra Permai

43300 Seri Kembangan Selangor

Waze  : Bazar Rakyat PKPS

Google Maps : Bazar Rakyat PKPS

Email : macbookstationsk@gmail.com

Phone : 0389382344 

Hp : 0105267005

Landmark : Cari Hotel M design ( Tengok Gambar Di atas ) 

Waktu Operasi : Isnin - Ahad ( 10.00 am - 9.00pm ) di buka setiap hari