Mecnote : Sebab laptop atau macbook anda selalu slow.

Cari Model Mac

Wednesday, 13 June 2018

Sebab laptop atau macbook anda selalu slow.

               
  
Sebab laptop atau macbook anda selalu slow.




1.Processor bawah 2.0 Ghz.


Yang ini memang bahagian yang penting.
Cara untuk check processor laptop anda:
(Pengguna Windows)
1. Right click My Computer –> Properties
2. Tengok kat bahagian processor –> berapa GHz?
(Pengguna Macbook)
1. Click logo Apple –> About this macbook
2. Tengok bahagian processor –> Berapa GHz?
Kalau atas 2.0 GHz tapi still slow, ada masalah la tu dengan laptop awak.
Kalau bawah 2.0 GHz, saya cadangkan upgrade RAM kepada maximum.


2.Kipas laptop rosak/overheat.
img_0442

Antara salah satu punca laptop overheat bila kipas dah tak function lagi.
Antara cara untuk mengesannya apabila tiada lagi kedengaran bunyi kipas atau tak rasa angin keluar kat lubang (airflow) pada laptop anda.
Saya nasihatkan hantar ke kedai untuk technician check keadaan kipas laptop anda.


3.Hard disk ada bad sector.

Cara check, biasa saya guna software Hiren. Software ni dia ada tunjuk healthhard disk anda.
Kalau bawah 99% memang had disk ada masalah. Standard dah guna lebih 2 tahun, hard disk mula problem.
Saya nasihatkan cepat backup data kat external hard disk, takut total lost nanti (corrupt).


4. Virus Infected pada file.

Ni memang BEST! Virus tak kira masa berpotensi nak infected kat laptop anda.
Yang best bila terjadi file shortcut, ada keluar shortcut (1,2,3,4) dan lain-lain lagi.
Sebelum scan laptop, tolong update dulu antivirus. Dah update, baru scan.


5.RAM bawah 2 GB

samsung-2GB-Laptop-Memory-DDR3-10600

Cara check
(Pengguna Windows)
1. Right Click My Computer –> Properties

2. Tengok bahagian RAM –> Berapa GB?
(Pengguna Macbook)
1. Click logo Apple –> About this macbook
2. Tengok bahagian RAM –> Berapa GB
Kalau bawah 2GB, tambah RAM untuk LAJUKAN laptop .

Kami Di Seri Kembangan

( Dalam Bazaar Rakyat PKPS )

- 15 MINIT DARI Putrajaya , Puchong

- 25 MINIT DARI Cheras

- 30 MINIT DARI Ampang

- 40 MINIT DARI Bangsar , Shah Alam







Macnote Studio Seri Kembangan 

Lot G - 45 , Bazar Rakyat PKPS

Jalan Putra Permai 5/4

Bandar Putra Permai

43300 Seri Kembangan Selangor

Waze  : Bazar Rakyat PKPS

Google Maps : Bazar Rakyat PKPS

Email : macbookstationsk@gmail.com

Phone : 0389382344 

Hp : 0105267005

Landmark : Cari Hotel M design ( Tengok Gambar Di atas ) 

Waktu Operasi : Isnin - Ahad ( 10.00 am - 9.00pm ) di buka setiap hari