Mecnote : Cara Remove Virus Shortcut

Cari Model Mac

Thursday, 28 December 2017

Cara Remove Virus Shortcut

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Korang pernah rasa sakit hati dan panic tak bila pendrive korang cucuk kat laptop atau pc hilang semua file sedangkan storage menunjukkan ada file dalam pendrive tu? Kalau pernah, korang dah singgah kat tempat yang betul untuk membuang virus yang nakal ni. Sebab apa aku panggil nakal? Sebab dia suka main sorok-sorok file.
Aku pernah kena dulu. Masa tu memang aku tak tau kewujudan virus shortcut ni. Apa yang ada dalam kepala aku, pendrive corrupt. So tanpa berlengah lagi aku pun format pendrive tanpa ragu-ragu,dan hasilnya mmg clear la pendrive tu dari sebarang virus. Tapi masih berjangkit dengan pendrive yang lain bila cucuk kat laptop tu.
So dengan posting kali ni harap dapat membantu korang supaya korang tak terkena macam mana aku dah kena sebelum ni. Data dalam pendrive biasanya penting untuk kita. So cubalah sebaik mungkin sebelum langkah format pendrive korang ambil.
Software USBfix
Gambar dari google
1) Korang boleh download software usbfix ni. Just google je.
2) Dah siap download, korang buka software tu dan run.
3) Pastikan korang close all program sebelum masukkan pendrive dan mulakan scan virus.
4) Masukkan pendrive korang dan tekan button clean.
5) Tunggu sehingga selesai scan dan pendrive korang dah bebas dari virus nakal tu.
P/s: Sila restart laptop dan rasai perubahannya. Selamat mencuba.
credit to thesilverian
Semoga tips ini dapat membantu anda. Jangan lupa share ya.

Anda ada masalah dengan MacBook/Laptop/Iphone?
  • Slow
  • Rosak
  • Serangan Virus

Jangan risau!! Kami boleh bantu menyelesaikan masalah anda.. 

Tak tahu dimana lokasi MACNOTE STUDIO UIA Gombak?

Anda boleh hubungi kami melalui:
          ·         WhatsApp Abang M
          ·         Facebook Macnote studio
          ·         Hotline 03-4010 3014

                         

Anda boleh datang terus ke MACNOTE di UIA Gombak:

1. KAMI DI GOMBAK ( DALAM UIA GOMBAK)

- 15 MINIT DARI KEPONG DAN SELAYANG
- 25 MINIT DARI BANGSAR DAN AMPANG 
- 30 MINIT DARI SETAPAK DAN SENTUL
-40 MINIT DARI PUCHONG DAMANSARA DAN CHERAS