Mecnote : 9 Punca Macbook / Imac Running Slow

Cari Model Mac

Saturday, 23 December 2017

9 Punca Macbook / Imac Running Slow

9 Punca Macbook / Imac Running Slow

 

Semua Mac yang ada kat luar sana, akan tak akan dapat lari dari masalah slow. Mac akan menjadi slow dari masa ke semasa / dari tahun ke tahun. Tak kisah la MacBook Pro, iMac, MacBook Air, confirm akan mengalami masalah ni.
1st HARD DISK DRIVE GETTING FULL
Hard disk merupakan salah satu dari komponen Mac yang menyimpan semua data-data anda simpan, contohnya seperti dokumen, gambar, video, muzik termasuk dengan OS (Operating System).
Tiada apa-apa yang melambatkan Mac anda lebih daripada mempunyai terlalu banyak data-data dalam Harddisk. Kalau anda boleh meringankan beban pada Mac anda, korang pasti dapat melihat perubahan dengan peningkatan dalam kelajuan.
Solution/Tips:
  • ·         Clean up data, file, document lama yang tidak diperlukan
  • ·         Organize desktop anda
  • ·         Backup data, file, document yang penting yang diperlukan sahaja.
  • ·         Anda boleh cuba mengunakan software CleanMyMac3. ( ia boleh remove caches, logs, languages pack dan lain-lain.

2nd OUTDATED OS X
Untuk Mac OS X ( Operating System ) adalah sangat penting, dan membantu performance Mac anda. Biasanya OS X yang lama berjalan dengan perlahan berbanding dengan OS X yang baru.
Sebab tu lah Apple menyeluarkan OS X yang baru setiap tahun atau pun lebih. OS X yang sesuai digunakan bergantung pada model / year Mac anda di manufacture bukan semua OS X yang di keluar kan oleh Apple sesuai untuk semua product Mac.
OS X yang baru Apple perkenalkan OS Seirra 10.12, kebanyakkan Mac tahun 2015 keatas sesuai menggunakan OS Seirra.
Solution / Tips:
  • ·         Update latest OS X

3rd STARTUP PROBLEM
Startup programs merupakan programs yang berjalan secara automatik apabila operating system berjalan. Bila anda ON Mac anda, banyak software, programs akan akan load dalam background.
Perkara ini bukan sahaja slow kan Mac dan juga startup OS anda sepanjang permulaan OS.
Solution / Tips:
  • ·         Remove startup untuk software / programs yang tidak diperlukan
  • ·         Pergi ke system preference > user&group > klik username anda > klik pada login item > pilih dan klik pada apps yang anda tak mahu lauch ketika startup > kemudian klik symbol “-“ terletak dibawah list disebelah kiri, ini akan remove apps yang ada di dalam list. ( lagi kurang apps di dalam list lagi bagus. Ini dapat membantu mempercepatkan lagi Mac anda.

4th HARDWARE PROBLEM / HARDWARE TOO OLD
Malangnya, Mac anda sudah terlalu tua/lama untuk dibaiki. Apabila hardware Mac anda sudah terlalu lama, kelajuan akan jatuh secara drastik dan anda boleh melakukan sedikit baik pulih tanpa mengambil langkah yang serius.
Solution / Tips:
·         Upgrade RAM
·         Upgrade harddisk
·         Upgrade SSD
5th SOFTWARE UPDATE LOADING
Sama ada Mac anda baru dan update melalui Apps Store, atau Mac yang lama perlu melalui software update, process ini akan menyebabkan Mac anda lembab buat sementara software / programs sedang di update.
Solution / Tips:
  • ·         Update software
  • ·         Jangan tunggu banyak software yang perlu di update baru nak update, ini memakan masa anda nanti.

6th OUT OF RAM / LOW ON RAM
Apa itu RAM? Anda boleh bandingkan RAM adalah untuk memori jangka masa pendek dan harddisk untuk memori jangka masa panjang. RAM focus kepada kerja yang anda sedang buat sekarang.
Solution / Tips:
  • ·         Hentikan semua programs yang tidak lagi digunakan.
  • ·         Jangan bukan terlalu banyak browser
  • ·         Elakkan buka banyak programs

7th TOO MUCH APPS OPEN AT THE SAME TIME
Run terlalu banyak apps dalam satu masa yang saya boleh memjadikan Mac anda slow. Apabila anda buka banyak apps Mac akan menggunakan banyak memori dari RAM untuk menjalankan apps-apps tersebut. Lagi banyak apps anda buka lagi banyak tenaga/memori dari RAM yang digunakan dalam masa yang sama CPU akan berkerja dengan lebih keras.
Solution / Tips:
  • ·         Upgrade RAM sekiranya tidak mencukupi.
  • ·         Padam apps yang tidak lagi digunakan, lagi banyak lagi bagus

8th YOUR DESKTOP HAVE TOO MANY ICON
Adakah anda tahu bahawa mempunyai desktop yang penuh dengan icon melambatkan Mac anda? Ini kerana setiap icon yang berada di deskstop anda, OS X akan render preview untuk icon-icon tersebut dan contents. Ramai diantara pengguna Mac melakukan perkara ini.
Solution / Tips:
  • ·         Kemaskan icon di desktop anda, hanya biarkan folder yang penting sahaja
  • ·         Buat satu folder contoh “desktop folder” letak segala icon di desktop anda di dalam folder tersebut.
  • ·         Hide icon di desktop

9th HARDDISK FAILURE
Kegagalan harddisk / hard drive menjadikan Mac anda tidak dapat perform dengan baik. Pontensi masalah ini adalah sangat teruk dan berpotensi untuk anda kehilangan data-data penting atau data corrupt.
Masalah ini juga menyebabkan Mac anda run dengan perlahan , masalah ini tidak boleh diambil ringan.
Tanda-tanda harddisk anda bermasalah, bunyi yang pelik , bunyi tik-tik macam jam, sekiranya anda menjalankan  Disk utility first aid selalu fail, keluar paparan error unrepairable ‘verify’ atau ‘repair disk’ function.
Solution / Tips:
  • ·         Segera backup data anda dan run time machine
  • ·         Backup data dalam external harddisk
  • ·         Tukar harddisk yang rosak dengan harddisk baru
  • ·         tukar kepada SSD sekiranya anda mahukan performance yang lebih baik





Untuk mengatahui lebih lanjut silalah lawati website kami di Macnote Studio


Tak tahu dimana lokasi MACNOTE Gombak?


Anda boleh hubungi kami melalui:
                         


Anda amat dialu-alu datang terus ke MACNOTE di Gombak:


KAMI DI GOMBAK ( BERDEKATAN GIANT BT CAVES DAN MCD SERI GOMBAK)
- 10 MINIT DARI KEPONG DAN SELAYANG
- 15 MINIT DARI SETAPAK DAN SENTUL
- 25 MINIT DARI BANGSAR DAN AMPANG 
- 30 MINIT DARI PUCHONG DAMANSARA DAN CHERAS





Ez Bro